“Alle beetjes helpen” - inspiratiesessie duurzame mobiliteit op de EUR

Bijeenkomst duurzame mobiliteit op de EUR
Bijeenkomst duurzame mobiliteit

De EUR is partner van de Rotterdamse Klimaatalliantie Duurzame Mobiliteit. Dit is een collectief van inmiddels 68 werkgevers dat zich inzet voor duurzamer zakelijk verkeer, goed voor zo’n 100.000 werknemers in de regio Rotterdam. De klimaatalliantie organiseert regelmatig kennissessies over duurzame mobiliteit. Op 17 april mocht de EUR de alliantiepartners verwelkomen voor een inspirerende bijeenkomst in Theil Building, met als thema “Veranderen is lastig voor ons brein!”

Ellen van Schoten over duurzame mobiliteit

De EUR op weg naar duurzamere mobiliteit

Vicevoorzitter van het College van Bestuur Ellen van Schoten opende de bijeenkomst en vertelde waarom de EUR zoveel waarde hecht aan het verduurzamen van de mobiliteit, en welke stappen er al zijn gezet: “Duurzaamheid staat centraal in onze strategie. Schonere mobiliteit is een belangrijk onderdeel van onze footprint, dus daar willen we zeker wat aan doen, zowel nationaal als internationaal.” Momenteel kijkt de EUR bijvoorbeeld hoe het openbaar vervoer en de fiets nog aantrekkelijker gemaakt kunnen worden voor medewerkers, en hoe autoverkeer verder kan worden ontmoedigd.

Gedragsverandering in kleine stapjes

Na de introductie van de nieuwe alliantiepartners mocht het publiek stemmen over een aantal stellingen rondom duurzame mobiliteit en gedragsverandering. Weervrouw Helga van Leur en Senior Researcher stedelijke mobiliteit Giuliano Mingardo gaven hun visie op duurzaam gedrag. De kern van hun verhaal? Als het om gedragsverandering gaat kunnen alle beetjes helpen.

Giuliano Mingardo over duurzame mobiliteit
Giuliano Mingardo

Giuliano: "Gedragsverandering is moeilijk, maar er hoeft niet heel veel in één keer te gebeuren. Ook kleine stapjes maken een verschil. Tijdens de energiecrisis bijvoorbeeld, toen stopte men niet opeens met douchen maar werd er wel minder lang en minder vaak gedoucht. Een aantal keer per week de auto laten staan is ook al een verbetering.” Helga vult aan: “Als je denkt dat kleine stapjes niet helpen ga je ook geen moeite doen, terwijl ze wel degelijk een verschil kunnen maken. Stroop je mouwen op en gewoon gaan, niet ontmoedigd raken!”

Helga van Leur

Wat we kunnen leren van spreeuwen

Tot slot nam Helga van Leur de aanwezigen mee in een lezing over verduurzaming en gedragsverandering. Er zijn zoveel crises in de wereld, hoe ga je daarmee om? Helga vergeleek de uitdagingen waar we als samenleving voor staan met een zwerm spreeuwen. Hoe kunnen zij zich in grote groepen bewegen in de lucht, zonder elkaar te raken? “Het geheim van de spreeuwen is dat ze goed samenwerken. De spreeuwen vliegen allemaal ongeveer even hard en elke spreeuw houdt alleen de zeven spreeuwen in de gaten die het dichtste bij zijn. We moeten rekening houden met elkaar, elkaar de ruimte geven die nodig is. Als je iets goeds wilt doen kun je klein beginnen en van daaruit kan het steeds groter worden.”

Helga besloot haar presentatie met een pleidooi voor verbinding zoeken, elkaar proberen te begrijpen en echt openstaan voor de belangen van de ander. Haar advies: “Denk niet te zwart-wit. Minder vlees eten betekent niet dat je nooit meer mag barbecueën. Zeg eens wat minder “ja, maar” en wat vaker “oké, en hoe dan?”.”

Meer informatie

Voor vragen of meer informatie, email tomorrowscampus@eur.nl.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen