De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in de Call voor de Open Competitie - Domein Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) een XS-subsidie toegekend aan econometrist Annika Camehl van Erasmus School of Economics. Zij ontvangt een subsidie van maximaal 50.000 euro.
In 2022 lanceerde NWO de Open Competitie SGW Call. Deze Call kent drie verschillende subsidievormen, waarvan de XS-subsidie specifiek bedoeld is om nieuwsgierigheidsgedreven en gedurfd onderzoek te stimuleren waarbij een veelbelovend idee relatief snel (maximaal 12 maanden) wordt onderzocht. De onderzoeksprojecten moeten baanbrekend zijn en een hoog risico/hoge opbrengst hebben. Het belangrijkste is dat het resultaat van elk project bijdraagt aan de vooruitgang van de wetenschap.
Over Annika Camehl
Annika Camehl is als universitair hoofddocent verbonden aan het Econometrisch Instituut van Erasmus School of Economics en research fellow bij het Tinbergen Instituut. Ze promoveerde in 2018 aan de Freie Universität Berlin en het DIW Berlin Graduate Center. Haar belangrijkste onderzoeksgebied is toegepaste econometrie, waarbij ze zich richt op multivariate tijdreeksanalyse, met name op schatting, modelselectie en structurele identificatie, en de toepassing ervan op macro-economische vraagstukken.
Inzicht in zeldzame schokken: een microgedreven benadering van macro-economische analyse
Annika Camehls XS-project pakt een dringende uitdaging aan: hoe de macro-economische impact van zeldzame maar ernstige gebeurtenissen, zoals overstromingen of handelsschokken, te begrijpen wanneer nationale (macroniveau) gegevens te beperkt zijn. Het introduceert een nieuwe econometrische methode die gedetailleerde lokale (microniveau) gegevens combineert met uitkomsten op macroniveau. Door inzichten van huishoudens, bedrijven of regio's te combineren met bredere economische modellen, pakt de methode belangrijke hiaten aan in het schatten van de bredere economische effecten van zeldzame gebeurtenissen. Deze innovatieve aanpak biedt een breed toepasbare tool voor het bestuderen van verstoringen in economieën die getroffen zijn door klimaatverandering, geopolitieke spanningen of abrupte beleidswijzigingen, en het sturen van beleidsreacties om de effecten te verzachten.
- Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald de Groot, Media & Public Relations Officer bij Erasmus School of Economics: rdegroot@ese.eur.nl, 06 53 641 846.
- Gerelateerde links
- Annika Camehl persoonlijk pagina