Architecture Biennale Rotterdam met Derk Loorbach als co-curator

IT IS ABOUT TIME
Rotterdam from the sky

De 10e editie van de Architectuur Biennale Rotterdam, IT's ABOUT TIME, vindt plaats van 22 september tot en met 13 november 2022 in de Ferro, een imposante voormalige aardgashouder in het Rotterdamse westelijke havengebied. Met Derk Loorbach als co-curator heeft de biënnale dit jaar een Erasmiaans tintje en veel focus op transities naar een duurzame en rechtvaardige samenleving. Hem kennen we als hoogleraar sociaal-economische transities aan de ESSB, en directeur van DRIFT, the Dutch Research Institute for Transitions en academic lead van het Design, Impact, Transition platform DIT.

Vijftig jaar na de verschijning van het rapport van de Club van Rome, maakt de 10e editie van de Architectuur Biennale Rotterdam de balans op: hoe kan het dat we de waarschuwingen negeerden en nu in de toen al voorspelde crises terecht zijn gekomen? De tentoonstelling schetst een beeld dat tegelijkertijd zorgelijk en hoopvol is. Met werk van architecten, stedenbouwkundigen, kunstenaars, academici en landschapsontwerpers dat de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering in kaart brengt. Maar ook stelt dat het huidige transitiemoment de opening biedt voor grote sprongen voorwaarts. 

De Club van Rome wees al op de negatieve gevolgen van fossiele en lineaire groei, maar telkens waren er andere problemen urgenter of de korte-termijn belangen dominanter. Inmiddels weten en voelen we aan den lijve de existentiële en acute bedreiging die het voorzetten van ons huidige model betekent. De 10e editie van de Architectuur Biennale Rotterdam is dan ook meer dan een wake-up call; naast een indrukwekkend beeld van de huidige staat van de wereld, toont ze reële, hoopvolle mogelijkheden van nieuwe, radicalere koersen richting een leefbare toekomst. Ze maakt ingrijpende, uitvoerbare transities zichtbaar die leiden tot een rechtvaardige en ecologisch gezonde wereld. De inzet van verbeelding, architectuur en landschapsontwerp vormt hierin een cruciale factor.

Mede dankzij Derk kun je dus een biënnale bezoeken die transitiewetenschap en ontwerppraktijk met elkaar verbindt. De 10e editie is zo meer dan een tentoonstelling. In een transitiearena vinden transitiegesprekken plaats waardoor bezoekers transities in de praktijk kunnen zien en er aan kunnen deelnemen. Transitiegesprekken over steden waarin geen eigen auto’s meer zijn, het stoppen met de aanleg van nieuwe wegen, de toekomst van hoogwaterbescherming, de ecologisch-economische transitie in de Delta, of de transitie in de ondergrondse infrastructuur. Deze gesprekken worden geïnitieerd door steden als Amsterdam, Rotterdam of nationale programma's en begeleid door ontwerp en onderzoek.

“Tijdens de biennale gaan we transities op een nieuwe manier laten zien. Korte-termijndenken en -crises hebben transities afgeremd, maar we bevinden ons nu in een transitie-moment. Om verder te komen, moest er ook een fysieke transitie-arena in de tentoonstelling komen. Zo maken we plek voor transformatieve innovatie en energie die nodig is voor gewenste en radicale actie. En gaan we ontdekken hoe design en transitie de handen ineen kunnen slaan,” aldus Derk.

De tentoonstelling IT’S ABOUT TIME is samengesteld door curatoren Véronique Patteeuw, Léa-Catherine Szacka, Peter Veenstra en Derk Loorbach.

Bezoek hier de website van de Architectuur Biennale Rotterdam.

Professor
Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, 06 83676038, kooistra@essb.eur.nl of Wouter Mulders, communicatie DRIFT, mulders@drift.eur.nl, 010 4089615

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen