Bachelor studenten maken indruk op internationale conferentie

Bachelor studenten maken indruk op internationale

De vijf onderzoeksprojecten van de bachelor studenten van Erasmus School of Economics die waren geselecteerd om mee te doen aan de vijfde editie van de SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe) User Conference waren goed ontvangen bij het aanwezige publiek. Veel mensen waren verrast dat het onderzoek door bachelor studenten verricht was. Door samen te werken met Robin L. Lumsdaine, gasthoogleraar aan Erasmus School of Economics, leerden de studenten te werken met de SHARE dataset via hun bachelorproject en gebruikten het ook voor hun bachelorscriptie. 

'Het was belangrijk dat de projecten van de studenten net zo zouden worden beoordeeld als alle anderen' zegt Lumsdaine over het feit dat de organisatoren niet van te voren was verteld dat sommige projecten door studenten waren ingediend. 'Het is zeldzaam om undergraduate projecten op het programma van een conferentie van zo'n kaliber te hebben en het feit dat veel studenten waren geselecteerd illustreert de excellente onderzoeksomgeving op Erasmus School of Economics. Het aanwezig zijn op de conferentie betekent het hoogtepunt van het harde werk van de studenten en een mogelijkheid om nieuwe ideeën op te doen voor toekomstig onderzoek.'

Twee van de projecten waren in samenwerking met prof. Lumsdaine. Het eerste project, met Lisanne van Prooyen Schuurman en Eline van de Ven, beschouwt hoe moeilijke periodes in een vroeg stadium van het leven (e.g. honger, stress, financiële problemen) de persoonlijke verwachtingen over toekomstige levensstandaarden beïnvloedt. Het tweede project, met Sebastiaan Visser, gebruikt data uit China om de invloed van de vraagvolgorde en bewording in gezondheidenquêtes te meten tussen verschillende landen. vloed van de vraagvolgorde en bewording in gezondheidenquêtes te meten tussen verschillende landen.

Naast deze twee projecten (waarvan één gepresenteerd zal worden door Lumsdaine en de andere door van de Ven), zullen ook drie studenten hun scriptieonderzoek presenteren. Jesse Owie’s scriptie onderzochtt of een positieve houding de bereidheid van een persoon om financiële risico’s te nemen beïnvloedt. Van Prooyen Schuurman onderzocht de gevolgen die de financiële crisis had op ouderen in Spanje en Italië versus de gevolgen voor ouderen in Duitsland en Nederland. Visser’s scriptie bekeek welke factoren leiden tot productieve veroudering in China en vergeleek zijn resultaten met Europa (via SHARE).

Bij terugkeer naar Erasmus werd de studenten gevraagd naar hun ervaring -- 'Inspirerend' merkte van de Ven. 'Het was een fantastische ervaring. Het liet me zien hoe fascinerend onderzoek is'. Aldus van Prooyen Schuurman. Visser benadrukte 'hoe geweldig het is om een  duidelijk beeld te krijgen van de onderzoekswereld'. 'Het was verbazingwekkend om deze kans te krijgen' zegt Owie. 'Het was eveneens opwindend om de mensen wiens werk we hebben gelezen en geciteerd in het echt te ontmoeten.'