Bachelor studenten van Erasmus School of Economics presenteren hun onderzoek op een internationale conferentie

Vijf bachelor projecten van Erasmus School of Economics zijn geselecteerd om deel te nemen aan de vijfde editie van de SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe) User Conference in Luxemburg. Jesse Owie, Lisanne van Prooyen Schuurman, Eline van de Ven en Sebastiaan Visser zullen mid november afreizen om hun bevindingen te presenteren en ideeën uit te wisselen met andere aanwezigen.

Door samen te werken met prof. Robin Lumsdaine, gasthoogleraar aan Erasmus School of Economics, die zelf ook actief is in het onderzoek naar vergrijzing en gezondheid, kwamen de studenten voor het eerst in aanraking met de SHARE dataset voor hun bachelorproject, om het daarna te gebruiken voor hun bachelorscriptie. Nog twee andere gezamenlijke projecten met Robin Lumsdaine volgden vanuit dit werk. Eén daarvan, met Lisanne van Prooyen Schuurman en Eline van de Ven, is een uitbreiding op hun bachelorproject waar ook Kim van Gulik en Mike Lau aan meewerkten. Deze beschouwt hoe moeilijke periodes in een vroeg stadium van het leven (e.g. honger, stress, financiële problemen) de persoonlijke verwachtingen over toekomstige levensstandaarden beïnvloedt.

Het tweede project, met Sebastiaan Visser, gebruikt data uit China om de invloed van de vraagvolgorde en bewording in gezondheidenquêtes te meten tussen verschillende landen. Naast deze twee projecten (waarvan één gepresenteerd zal worden door Lumsdaine en de andere door van de Ven), zullen ook drie studenten hun scriptieonderzoek presenteren. Jesse Owie’s scriptie onderzochtt of een positieve houding de bereidheid van een persoon om financiële risico’s te nemen beïnvloedt. Van Prooyen Schuurman onderzocht de gevolgen die de financiële crisis had op ouderen in Spanje en Italië versus de gevolgen voor ouderen in Duitsland en Nederland. Visser’s scriptie bekeek welke factoren leiden tot productieve veroudering in China en vergeleek zijn resultaten met Europa (via SHARE). `De SHARE dataset is een van de vooraanstaande datasets om veroudering en gezondheidsproblemen in Europa te bestuderen.’ Aldus Lumsdaine. `Om vijf bachelor projecten op het programma te hebben staan van een grote internationale conferentie als dit, is een geweldige prestatie en een bewijs voor zowel het uitstekende onderwijs dat deze studenten krijgen, als voor het harde werk dat ze hebben geleverd voor hun onderzoek.’ Alle vier de studenten zijn dit jaar begonnen aan hun master aan Erasmus School of Economics. 

Meer informatie

Klik hier om het volledige programma van de conferentie te bekijken.

Klik hier voor additionele informatie over de vijfde editie van de SHARE User Conference.