Bas Jacobs geeft zijn visie op diverse onderwerpen

Bas Jacobs geeft zijn visie op diverse onderwerpen

Bas Jacobs, hoogleraar openbare financiën en economisch beleid aan Erasmus School of Economics, is te gast in het radioprogramma Spitsuur van BNR Nieuwsradio. Hij geeft zijn visie op diverse onderwerpen op vrijdag 9 augustus 2013.

Thema 1
Grootaandeelhouder Carlos Slim wil KPN overnemen en deed vandaag een bod. Er wordt nu geroepen dat we dit niet zouden moeten willen. Jacobs is verbaasd dat KPN het Duitse E-plus zou willen afstoten en dat Slim hier niet achter staat. Dit is een voorbeeld van een grote onduidelijkheid of deze overname wel genoeg synergie op gaat leveren.

Thema 2
Een einde aan de fiscale voordelen van de ZZP'er en een lastenverzwaring voor de bedrijven die ZZP'ers inhuren. Dat is het plan van het kabinet, zo schreef Het Financieele Dagblad eerder deze week. ZZP'ers zelf, oppositiepartijen en economen stonden op hun achterste benen. Jacobs zou graag uitgezocht willen hebben hoe groot het netto fiscale voordeel is van ZZP'ers op dit moment. De overheid moet zelfstandig ondernemerschap noch fiscaal subsidiëren noch fiscaal belasten ten opzichte van werknemers, aldus Jacobs. Hij vindt niet dat de overheid er op deze manier moet zijn om zelfstandig ondernemerschap aan te moedigen, zeker aan de onderkant.

Meer informatie
  • Klik hier voor het fragment over de overname van KPN
  • Klik hier voor het fragment over het einde aan de fiscale voordelen van de ZZP'er