Bas Jacobs maakt deel uit van het BNR economenpanel

Bas Jacobs maakt deel uit van het BNR economenpanel

Bas Jacobs, hoogleraar openbare financiën en economisch beleid aan Erasmus School of Economics, maakt samen met Arnoud Boot (UvA) en Valentijn van Nieuwenhuijzen (NN Investment Partners) deel uit van het Economenpanel van BNR Nieuwsradio. Diverse onderwerpen komen aan bod, waaronder het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, de hervormingsbereidheid van Griekenland en de Panama Papers. 

Een van de onderwerpen van het gesprek is het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Het associatieverdrag is erop gericht om de handelsrelaties tussen de EU en Oekraïne te verdiepen en aan te moedigen, en de oostelijke grens van de EU stabieler te maken. ‘Ik ben intern verscheurd want ik vind dat het referendum wordt misbruikt voor doeleinden die naar mijn idee niet erg zinvol zijn. De doelstellingen van de mensen die het referendum organiseren is eigenlijk om het Europees project te laten ontsporen. Ik vind wel dat als je gaat stemmen je ‘ja’ moet stemmen om verschillende redenen.’ Aldus Jacobs.

Daarnaast discussieert het economenpanel uitgebreid over de hervormingsbereidheid van Griekenland. Volgens Jacobs is kwijtschelden van de schulden niet de juiste oplossing: ‘Het is eerst de economische analyse goed maken en bedenken wat economisch gezien het beste resultaat oplevert. Dan kom je uit op een combinatie van hervormingen en schuldenverlichting maar er zijn enkele partijen die hierover een veto uitspreken.' 

Meer informatie

Klik hier om de volledige fragmenten (deel 1 en deel 2) te beluisteren bij BNR Nieuwsradio, d.d. 6 april 2016.