Bas Jacobs: Macro-economische politiek voor een uitweg uit de crisis (deel II)

Bas Jacobs: Macro-economische politiek voor een uitweg uit

De Nederlandse overheid voert tot op heden geen coherente macro-economische politiek en blijft volharden in economisch kostbare symptoombestrijding: het verminderen van het begrotingstekort. De belangrijkste prioriteit voor het beleid zou het balansherstel bij huishoudens, banken en pensioenfondsen moeten zijn. Dit is de boodschap van Bas Jacobs, hoogleraar openbare financiën en economisch beleid aan de Erasmus School of Economics, in Economisch Statistische Berichten, nummer 4671 – jaargang 98, d.d. 25 oktober 2013.

Nederland zit in een diepe balansrecessie door financiële problemen bij huishoudens, banken en pensioenfondsen. De huizenprijzen zijn sinds de piek van augustus 2008 nominaal zo’n 20 procent gedaald, reëel met 28 procent. Dit terwijl eind 2011 de hypotheekschulden 111 procent van het bbp bedragen. Ongeveer dertig procent van de huisbezitters heeft inmiddels een negatief eigen vermogen in de eigen woning. Zowel het CPB als DNB verwacht dat de huizenprijzen in 2014 nog verder dalen, maar de daling in het aantal woningmarkttransacties zal tot stilstand komen. De consumptieve bestedingen dalen sinds 2008 onafgebroken tot in 2014, terwijl huishoudens al die jaren ontsparen en interen op hun vermogen… Lees verder>>

Meer informatie
  • Klik hier voor het artikel van Bas Jacobs in Economisch Statistische Berichten nummer 4671 – jaargang 98, d.d. 25 oktober 2013.