Bas Jacobs over de totale bezuinigingen door de crisis

Bas Jacobs over de totale bezuinigingen door de crisis

VVD en PvdA moeten komende weken een bedrag van 6 miljard bij elkaar zien te vinden. Het is de zoveelste besparingsoperatie sinds de crisis uitbrak. Inmiddels ligt er al 46 miljard euro - 2875 euro per Nederlander - aan ingrepen van verschillende kabinetten. Wat het totaal op 52 miljard brengt. Maar hoe hard is dat duizelingwekkende getal eigenlijk? Bas Jacobs, hoogleraar openbare financiën en economisch beleid aan Erasmus School of Economics, praat hierover in het Dagblad van het Noorden op dinsdag 13 augustus 2013.

Kabinetten hebben er een handje van om lastenverzwaringen voor burgers en bedrijven op te dienen als minder uitgaven door de overheid. Jacobs: 'Zeker in zijn eerste kabinet schetste Rutte het beeld dat hij de belastingen niet verhoogt. Dat is onjuist. Van de 19 miljard euro door het eerste kabinet-Rutte ingeboekte bezuinigingen zijn maar 9 miljard echte besparingen.'

De rest vormen lastenverhogingen, berekent Jacobs: '3,6 miljard aan stijgende zorgkosten komt uit extra zorgpremies, die alleen in de politieke logica niet meetellen als lastenverzwaring. Het kabinet dwingt ambtenaren tot loonmatiging en boekt dat in als structurele bezuiniging.' Onjuist, vinden deskundigen en het Centraal Planbureau. Op de lange termijn moeten ambtenarensalarissen de markt volgen.

Meer informatie

Klik hier voor het volledige artikel.