Behandeling met bloedplasma

Bart Rijnders Erasmus MC

Afgelopen weken kregen de eerste dertig corona-patiënten in verschillende ziekenhuizen bloedplasma van mensen die hersteld zijn van het virus. In dit plasma zitten antistoffen die mogelijk kunnen dienen als geneesmiddel. Dr. Bart Rijnders vertelt erover op Amazing Erasmus MC.

Wie genezen is van een coronavirusinfectie, heeft meestal beschermende antistoffen in het bloed. En juist die antistoffen zouden het ziektebeloop van coronapatiënten mogelijk gunstig kunnen beïnvloeden. Uit het ConCoVid-onderzoek dat internist-infectioloog Bart Rijnders onlangs samen met bloedbank Sanquin startte, moet duidelijk worden of dit werkelijk zo is.

Controlegroep

Komende maanden doen in totaal 426 patiënten mee aan het onderzoek dat wordt gecoördineerd door het Erasmus MC. Op basis van loting krijgt de ene helft plasma toegediend, de andere helft – de zogenoemde controlegroep – de standaard behandeling voor coronapatiënten. “Door gebruik te maken van een controlegroep kunnen we goed het effect meten en vaststellen of het toedienen van bloedplasma met antistoffen ervoor zorgt dat zieke coronapatiënten sneller opknappen, niet ernstig ziek worden of overlijden”, aldus Rijnders. “In eerste instantie behandelden we tien niet IC-patiënten. Daarbij zagen we geen onverwachte bijwerkingen. Vervolgens zijn we ook gestart met de behandeling van de ziekste patiënten op de IC.

Onderzoeker
Dr. Bart Rijnders
Meer informatie

Lees het gehele artikel op de website van Amazing Erasmus MC

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen