Bisdom Den Bosch en Erasmus School of Economics slaan handen ineen voor grootste volksraadpleging ooit

Bisdom Den Bosch
Martijn de Jong

Binnen de katholieke Kerk is een synode van start gegaan, met als thema synodaliteit, oftewel “samen op weg”. Dit is een proces dat verschillende fases kent. De eerste fase vindt plaats in de bisdommen, en is een fase van luisteren: Wat zeggen de mensen in het bisdom over de Kerk, en over de thema’s die zijn aangedragen door het Bisschoppensecretariaat in Rome?

Paus Franciscus kondigde in oktober 2021 aan dat hij graag wil dat alle gedoopten meedoen met het synodale proces, inclusief zij die niet langer deelnemen aan het kerkelijk leven. Hij erkent dat het lastig is om al deze mensen bij het synodale proces te betrekken. Echter, zonder daadwerkelijke deelname van het volk van God, blijft het praten over communio (gemeenschap) een vrome wens. Daarom is het volgens de paus een essentiële kerkelijke plicht om iedereen in staat te stellen deel te nemen.

Grootste volksraadpleging in de geschiedenis van de Katholieke kerk

Vanwege deze redenen werkt het bisdom Den Bosch samen met wetenschappers van Erasmus School of Economics, en lanceert zij een weblink voor de grootste volksraadpleging in de geschiedenis van de Katholieke kerk. De weblink kan gebruikt worden door zowel gespreksleiders als door individuen die hun gedachten willen doorgeven over de thema’s van de bisschoppensynode. Alle antwoorden die binnenkomen, worden verzameld en objectief geanalyseerd door onderzoekers van de economische faculteit met de modernste data-analysetechnieken.

Wereldwijd loopt het bisdom Den Bosch met dit initiatief voorop. In bisdommen waar enkel discussiegroepen worden georganiseerd is het niet gemakkelijk om naar honderdduizenden of zelfs miljoenen katholieken te luisteren. Het risico is dan dat veel katholieken langs de zijlijn staan. Universiteiten spelen wereldwijd tot nu toe bij de synode slechts een zeer beperkte rol. Het bisdom Den Bosch en Erasmus School of Economics leveren via dit initiatief een unieke bijdrage aan de toekomst van de Kerk.      

‘Dit project past heel mooi bij de ambitie van de universiteit’

Martijn de Jong, hoogleraar marketing aan Erasmus School of Economics: ‘Er zijn meerdere redenen waarom ik dit samenwerkingsverband met het bisdom Den Bosch ben aangegaan. Allereerst is het voor een bisdom met ambitie niet gemakkelijk om een grootschalige raadpleging te doen zoals de paus dat graag zou willen. Het verzamelen, maar vooral het wetenschappelijk analyseren van alle gegevens vereist specialistische marktonderzoekskennis die slechts weinigen hebben. Mijn onderzoek over empowerment van individuen en het zorgvuldig meten van behoeften, voorkeuren, en attitudes past precies bij dit project. Ten tweede wil Erasmus Universiteit Rotterdam actief bezig zijn met oplossingen voor de maatschappij van de toekomst. Deze samenwerking past heel mooi bij deze ambitie en het is geweldig om een leidende rol te hebben bij het wereldwijde synodale proces.’

Professor
Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald de Groot, Media & Public Relations Officer aan Erasmus School of Economics: rdegroot@ese.eur.nl en 06 53 641 846.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen