British Journal of Sociology Prize toegekend aan Kjell Noordzij, Willem de Koster, en Jeroen van der Waal

Sociologen dr. Kjell Noordzij, prof.dr. Willem de Koster en prof.dr. Jeroen van der Waal van de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben de prestigieuze BJS Prize gewonnen voor hun artikel A revolt of the deplored? The role of perceived cultural distance in the educational gradient in anti-establishment politics. 

In het prijswinnende artikel ontwikkelen en toetsen Noordzij, De Koster en Van der Waal een nieuwe verklaring voor waarom praktisch opgeleiden vaker ontevreden zijn met de politiek dan theoretisch opgeleiden. Deze opleidingskloof kenmerkt veel liberale democratieën, waaronder Nederland, maar wordt niet goed begrepen: bestaande verklaringen die betrekking hebben op politieke kennis en economische positie kunnen deze kloof niet volledig verklaren.

In hun studie laten de auteurs zien dat praktisch opgeleiden een grotere afstand voelen tot de leefwereld van politici, en dat zij op zich neergekeken voelen door politici. Met behulp van unieke representatieve data tonen de auteurs aan dat deze ervaren culturele afstand belangrijker is dan de conventionele verklaringen voor het begrijpen van de opleidingsverschillen in politiek wantrouwen, populistische opvattingen en rechts-populistisch stemmen.

De nieuwe verklaring rondom ervaren culturele afstand is relevant voor het begrijpen van een groot aantal groepsverschillen in politieke opvattingen en gedragingen. Daarnaast biedt het nieuwe handelingsperspectieven voor de omgang met hedendaagse politieke conflicten.

BJS Prize

De BJS Prize wordt toegekend voor een artikel dat de afgelopen 24 maanden is gepubliceerd in het gerenommeerde British Journal of Sociology en een belangrijke bijdrage levert aan het vergroten van sociologische kennis. Kjell Noordzij ontving de prijs tijdens de BJS Annual Lecture aan de London School of Economics and Political Science in Londen.

Het bekroonde artikel is hier te vinden (open access): https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1468-4446.12892

 

Universitair Docent
Professor
Professor
Meer informatie

Marjolein Kooistra, communications ESSB, kooistra@essb.eur.nl, 0683676038

Gerelateerde content
Waarom zijn praktisch geschoolden vaak minder tevreden over de politiek? Dat wil socioloog Kjell Noordzij beter leren begrijpen.
Zuiderpark, Rotterdam
Gerelateerde opleiding
Leer maatschappelijke polarisatie begrijpen, ontdek waarom mensen verschillend denken over de democratie, en welke rol democratische vernieuwing kan vervullen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen