Buitenlandse investeerders profiteren massaal van subsidieregelingen voor zonneparken

Buitenlandse bedrijven kopen op grote schaal Nederlandse zonneparken op. De winsten en miljarden euro’s subsidies verdwijnen naar het buitenland en dat zet kwaad bloed.  "Onze subsidies zijn een melkkoe voor deze investeerders", stelt Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit, in het AD.

Uit onderzoek door het AD blijkt dat van de 33 grootste zonneparken inmiddels 79 procent in buitenlandse handen is. Daarmee verdwijnt maximaal 889 miljoen euro aan subsidiegeld naar het buitenland. Projectontwikkelaars en investeringsfondsen uit met name Duitsland, China, Engeland en Scandinavië bouwen zonneparken op Nederlandse grond en kopen ze op grote schaal op.

,,Er is een explosieve toename van zonneparken die vrijwel allemaal in handen komen van buitenlandse investeerders”, zegt Jan Rotmans in de krant die hem betitelt als 'een van de grootste aanjagers van de energietransitie'. ,,Onze subsidies zijn een melkkoe voor deze investeerders. Het levert ze hoge rendementen op, die ook nog eens weglekken naar het buitenland. Ze verdienen veel geld dat eigenlijk voor de regio bedoeld is.”

Overheid moet ingrijpen

Voor hoogleraar Rotmans is duidelijk dat het zo niet langer gaat. Het kabinet moet in actie komen, en snel ook. ,,Er moet acuut regelgeving komen die het voor energiecoöperaties vergemakkelijkt om zonneparken te ontwikkelen. Anders dreigt wildgroei en profiteren vooral grote buitenlandse investeerders van onze energietransitie. Dat kan niet de bedoeling zijn.’’

Lees het hele artikel op AD.nl

Gerelateerde content

Hoe organiseer je een rechtvaardige energietransitie vanuit de Covid-19-crisis?

Onderzoekers van de strategische pijler Global Social Challenges doen 10 aanbevelingen om vanuit de Covid-19-crisis een rechtvaardige energietransitie te kunnen…

Energietransitie: ingewikkelde legpuzzel die vraagt om regie

Ketenregie in de Energietransitie is een intensieve opleiding, met veel interactie en een sterke focus op het verbinden van theorie met de praktijk.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen