Bungelen aan de afgrond van de Eredivisie

de Volkskrant
Thomas Peeters

Thomas Peeters, universitair hoofddocent aan Erasmus School of Economics heeft bijgedragen aan een artikel over de financiële positie van Vitesse en de potentiële oplossing om een buitenlandse investeerder aan te nemen. Hier gaat hij ook in op de vraag waarom Nederland relatief weinig buitenlandse investeerders kent. 

Vitesse heeft het financieel lastig en lijkt nu de hulp nodig te hebben van een Amerikaanse investeerder. Eerder, in 2010, is er ook al een investeerder ingesprongen toen de club failliet leek te gaan. Toch wordt dit plan niet geheel ruimhartig ontvangen. Volgens Peeters hebben supporters liever een eigenaar die ze kennen. In België zijn er ondertussen al veel meer buitenlandse eigenaars dan dat we zien in Nederland. In Nederland is het eerder al eens fout gegaan bij ADO Den Haag, waar de rechter nog tussenbeide moest komen zodat de eigenaar zou betalen. De slechtere binding tussen de buitenlandse eigenaar en de club dient dan ook  volgens Peeters als een risico gezien te worden. 

Investeerders hebben vooral interesse in clubs die er financieel slecht voor staan, want daardoor zijn ze vrij goedkoop over te nemen. Toch gaat dat niet zo makkelijk, want de licentiecommissie dient er vervolgens ook nog naar te kijken. Daar is vervolgens ook nog een cultuurverschil aan gebonden. In Nederland worden bepaalde dingen, zoals een jaarverslag of een gelijkwaardig alternatief, verwacht, wat in andere landen wellicht niet gebruikelijk is. Zo ook het geval in Amerika, investeerders hebben daar bijna geen rapporteringsplicht. Het verbergen hoe winstgevend je bent is dan juist een tactiek om je supporters niet meer te laten verwachten. 

Universitair Hoofddocent
Thomas Peeters, universitair hoofddocent aan Erasmus School of Economics
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van de Volkskrant, 21 februari 2024, hier lezen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen