Casper de Vries in BNR Economenpanel

Casper de Vries in BNR Economenpanel

Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics, maakte samen met Menno Middeldorp (hoofdeconoom Nederland bij Rabobank) en Mirjam de Rijk (economisch publiciste) deel uit van het Economenpanel van BNR Nieuwsradio. Hier bespraken ze o.a. de herstructurering van de Nederlandse arbeidsmarkt, de geruchten dat de ECB het opkoopprogramma gaat afbouwen en het nieuws dat Jeroen Dijsselbloem mag blijven zitten als voorzitter van de Eurogroep, ook wanneer hij geen minister meer is.

Volgens de Vries liepen de gesprekken over de arbeidsmarkt tussen de werkgeversorganisaties en vakbonden stuk doordat er gefocust wordt op de verkeerde dimensie van de arbeidsmarkt. ‘Er zijn twee dimensies, de ene dimensie is vast vs. Flexibel, de contract dimensie, maar die doet er eigenlijk weinig toe. Het juridische is in zekere zin onbelangrijk, waar het om gaat is het economische, de afhankelijkheid. Het komende kabinet moet niet alles willen regelen, maar die moet dit denkkader aan de sociale partners voorleggen, zodat die weer een stapje verder kunnen,’ aldus de Vries.

 

Over het nieuws omtrent Jeroen Dijsselbloem zei de Vries dat er een vertrouwen in leiderschap uit blijkt. ‘Er is natuurlijk enorm veel gebeurt, in Nederland de bezuinigingen, maar in de Eurogroep de Cyprus crisis en de Griekse Crisis. Daar heeft Dijsselbloem, met ondersteuning, hele mooie stappen gemaakt. Het is ook geen wet dat een minister voorzitter moet zijn, misschien is het een opstapje naar een aparte minister van financiën’, aldus de Vries.

Meer informatie

Klik hier voor het hele item op BNR Nieuwsradio, d.d. 10 september 2017. Het Economenpanel gaat van start vanaf minuut 23:17.