Casper de Vries: 'Zonder hervormingen zijn extra uitgaven of lastenverlichting nauwelijks haalbaar.'

In het Economenpanel van BNR Nieuwsradio op 14 juli bespreken Casper de Vries, emeritus-hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics en Menno Middeldorp (hoofd van RaboResearch), de economische actualiteit. Centraal staan de Amerikaanse importdreiging en de toenemende druk op de Nederlandse overheidsfinanciën.

Handelsspanningen met de VS

Donald Trump dreigt met 30% importheffingen op EU-goederen. Casper de Vries verwacht dat de impact beperkt blijft door handelsverschuivingen, en raadt tegenmaatregelen af: die raken vooral de consument. Volgens hem is het economisch onverstandig om vergeldingsmaatregelen te nemen, omdat je daarmee je eigen burgers treft in plaats van de veroorzaker van het probleem. Middeldorp ziet juist strategische waarde in tegenmaatregelen, mits slim gekozen. Symbolische producten zoals Harley-Davidsons kunnen druk uitoefenen zonder veel schade aan te richten.

Bezuinigingen en vergrijzing

Nederland moet 7 miljard bezuinigen, mede door de vergrijzing. De Vries benadrukt dat dit al lang aankomt, en dat Nederland relatief goed voorbereid is. Toch zijn minder uitgaven nodig om de overheidsfinanciën houdbaar te houden.

Middeldorp waarschuwt dat de ramingen te optimistisch zijn: defensie en klimaatkosten zijn nog niet meegerekend. “De rekening komt uiteindelijk bij de huishoudens terecht.”

Europese schulden, rente en CPB-cijfers

De Vries wijst op positieve effecten van defensie-uitgaven, zoals technologische innovatie. Hij verwacht dat Nederland tijdig bijstuurt, maar wijst op grotere risico’s in Zuid-Europa. Tegelijk ziet hij dat landen als Italië, Spanje en Portugal hervormen, waardoor renteverschillen in de eurozone kleiner worden. Dat vergroot het vertrouwen van beleggers en verkleint het risico op fragmentatie van de euro.

Tot slot reageren beide economen op nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau. Het CPB verwacht dat het overheidstekort oploopt tot 2,5% van het bbp in 2030, sneller dan eerder gedacht. Dat maakt de ruimte voor verkiezingsbeloften klein: zonder hervormingen zijn extra uitgaven of lastenverlichting nauwelijks haalbaar.

Professor
Meer informatie

Luister hier naar de volledige aflevering van het Economenpanel op BNR Nieuwsradio .

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen