Complexiteit van de grondstoffenhandel vraagt om leiderschap

In een wereld met grote geopolitieke spanningen en waar technologie en duurzame energie leidend worden is grondstoffenhandel niet meer simpelweg het vervoer van producten van a naar b. Daarom start het Centre for Urban, Port and Transport Economics de opleiding Leadership in Commodity Trade and Supply Networks.

Dr. Wouter Jacobs van Erasmus UPT, Centre for Urban, Port and Transport Economics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam is de aanjager van het programma. Jacobs: “Er is veel behoefte in de branche naar verdieping en context, behoefte naar ‘soft skills’. Deze opleiding is de enige in Europa en het biedt antwoorden op complexe en strategische vraagstukken die de wereldhandel bepalen.”

Van handel naar politiek

“We gaan wereldwijd van handelgedreven politiek naar politiek gedreven handel. Dit inzicht deelde Coby van der Linde, directeur van Clingendael International Energy Programme (CIEP). En het klopt. Dat betekent dat het voor Nederland van groot belang is dat er in de grondstoffenhandel specialisten komen die geopolitiek kunnen duiden, die scenario’s kunnen ontwikkelen en die leiderschap tonen op meerdere vlakken. Want juist onze open economie is afhankelijk van handel en de handel in grondstoffen is van strategisch belang voor de bv Nederland”, stelt Jacobs.

Real world cases en inzichten vanuit de praktijk

Het programma aan de Erasmus Universiteit combineert academische inzichten met de nodige ervaring uit de praktijk. Leren door reflecteren staat centraal in het programma. Waar real world cases, rollenspellen en scenario’s uitvoerig aan bod komen. Het is leren door doen. In de masterclasses leggen experts uit de branche de deelnemers het vuur aan de schenen. Zo is in de masterclass Geopolitiek behalve Coby van der Linde ook Cyril Widdenshoven (eigenaar Verocy en non-resident fellow Colorado School of Mines) betrokken. Deelnemers sluiten het programma af met een week in Singapore. Dit gebeurt in samenwerking met het International Trading Institute van de Singapore Management University.

Op 11 januari start het executive programma Leadership in Commodity Trade and Supply Networks met een courage day. Het programma loopt tot de laatste week van oktober. Er zijn deelnemers vanuit verschillende Nederlandse en internationale bedrijven die betrokken zijn in de handel van grondstoffen.

Meer informatie

Ronald de Groot, Media Relations Erasmus School of Economics: E rdegroot@ese.eur.nl T 010 408 17 62

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen