CoronaMelder effectief in ondersteunen GGD

Van alle mensen die de CoronaMelder-app gebruiken én die melding hebben gekregen dat zij in contact zijn geweest met een persoon die het coronavirus heeft, wordt 58% hiervan alleen op de hoogte gesteld via de app en 42% via het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD én de app. CoronaMelder is dus een belangrijke aanvulling op het werk van de GGD bij het informeren van mensen die mogelijk in contact zijn geweest met iemand die het coronavirus heeft. Dit blijkt uit onderzoek van prof.dr. Wolfgang Ebbers van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) deed Wolfgang Ebbers eind januari en begin februari vragenlijstonderzoek naar wat er gebeurt wanneer mensen een melding krijgen van CoronaMelder. Hij bevroeg duizenden mensen en ontdekte dat van de groep die een melding had ontvangen 58% nooit was benaderd door de GGD om hen te vertellen dat ze in contact zijn geweest met iemand die het coronavirus heeft. Zonder CoronaMelder was deze groep niet of tenminste niet op tijd in beeld gekomen.

Succes voor CoronaMelder

Dit toont de toegevoegde waarde van CoronaMelder. Het onderzoek toont dat CoronaMelder de GGD daadwerkelijk kan helpen in het opsporen van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Daar hoort echter ook een kanttekening bij. Want het is niet alleen de bedoeling dat CoronaMelder meer besmette mensen vindt en besmette mensen sneller vindt. Het is ook de bedoeling dat mensen de RIVM adviezen opvolgen die ze bij een melding krijgen, ook wel adherentie genoemd. Denk hierbij aan dat iemand zich houdt aan adviezen als ‘doe een test’ en ‘blijft thuis’.

Wat de adherentie betreft, komt uit het onderzoek een aandachtspunt naar voren. Nog niet de helft van de mensen die een melding ontvangt, blijft ook altijd thuis. Bovendien blijkt dat een deel van de mensen zich ook niet laat testen na een melding. Al met al zou er volgens Ebbers meer aandacht moeten komen voor adherentie na een melding, bijvoorbeeld in de communicatiecampagne die de app ondersteunt.

Jongeren gebaat bij CoronaMelder

Uit het onderzoek bleek ook dat jongeren significant vaker meldingen ontvangen dan ouderen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat jongeren sociaal mobieler zijn. CoronaMelder bereikt daarmee een additionele groep personen en waarschuwt deze voor het risico op een coronabesmetting. Jongeren zijn dus echt gebaat bij CoronaMelder.

Meer weten? Het onderzoeksrapport is hieronder te downloaden.

In de media

Corona-app bereikt grote groep die buiten onderzoek GGD valt - RTL Nieuws

Zeker vier op de tien personen vragen test aan na waarschuwing CoronaMelder - Nu.nl

Vaak geen contact met GGD na melding coronamelder-app - BNR.nl (podcast)

    Professor
    Meer informatie

    Marjolein Kooistra, mediarelaties ESSB, kooistra@essb.eur.nl, 06 83676038

    Vergelijk @count opleiding

    • @title

      • Tijdsduur: @duration
    Vergelijk opleidingen