Criminoloog hekelt plan tot preventief fouilleren in Nijmegen

portretfoto van Marc Schuilenburg

De gemeente Nijmegen begint binnenkort een experiment met preventief fouilleren door de politie. De directe aanleiding is de dodelijke steekpartij in het centrum van de stad op 17 september 2022. Volgens Marc Schuilenburg, hoogleraar Digital Surveillance aan Erasmus School of Law, is er geen bewijs voor de effectiviteit van de maatregel, kost het veel manuren en speelt het etnisch profileren in de hand. Tegenover Trouw licht hij zijn twijfels over de Nijmeegse plannen toe.

In Amsterdam werd in november besloten om een proef met preventief fouilleren in veiligheidsrisicogebieden af te schaffen. Recent besloot de gemeente Nijmegen echter om – naar aanleiding van de dood van 21-jarige Robel ten gevolge van een steekpartij in het centrum van Nijmegen – een experiment met preventief fouilleren in veiligheidsrisicogebieden te introduceren. Schuilenburg zet hier zijn vraagtekens bij: “Je kunt al die mensuren beter gebruiken voor andere preventieve maatregelen, zoals gedragstherapie of gezinszorg voor kwetsbare jongeren. Met die maatregelen houd je jongeren bewezen uit de criminaliteit.”

Terug in de tijd

Er is namelijk geen hard bewijs dat preventief fouilleren effectief is of het aantal steekincidenten in die gebieden terugdringt. Het grootste risico is dat de politie etnisch profileert in de keuze om iemand te fouilleren, vertelt Schuilenburg: “Precies dit is het grote probleem bij de politie. Het verleden heeft duidelijk laten zien dat agenten juist etnisch profileren als ze zelf de inschatting moeten maken wie ze staande houden. Ik vind het teleurstellend dat ze nog altijd denken dat agenten zuiver objectief zullen oordelen, ook na al het nieuws over de toeslagenaffaire en racistische groepsapps van Rotterdamse agenten. Het is alsof we worden teruggekatapulteerd in de tijd.”

Schuilenburg ziet wel welk doel de preventieve fouillering kan dienen: “Het is ook een moreel appèl op de samenleving. Je laat zien dat je bepaald gedrag, zoals wapenbezit en messengeweld, simpelweg niet tolereert. Je kunt het vergelijken met een gevangenisstraf. Dat helpt nauwelijks om herhaling te voorkomen, maar je maakt wel duidelijk wat je echt niet accepteert.”

Professor
Meer informatie

Klik hier voor het hele artikel in Trouw.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen