Cultuurpenning voor Leeskabinet-bestuurslid Bas Kwakman

Singel Uitgevers

Bij de start van het culturele seizoen in Rotterdam reikte wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme) de Cultuurpenning afgelopen vrijdagavond in de Kunsthal uit aan Bas Kwakman.

Een dag eerder had Bas Kwakman in Het Nieuwe Instituut afscheid genomen als directeur van Poetry International. De beoordelingscommissie adviseerde het college de Cultuurpenning 2019 toe te kennen aan Bas Kwakman voor zijn grote bijdrage aan de internationale positionering van Rotterdam als poëziestad en de vergroting van de belangstelling voor poëzie in Rotterdam en daarbuiten. ‘Met zijn inzet heeft Bas Kwakman een voor Nederland – en het buitenland – uniek festival van het hoogste niveau weten neer te zetten. Dat maakt Rotterdam tot hoofdstad in de wereld van de poëzie,’ aldus de commissie. Kwakman is ook actief als bestuurslid van de vereniging het Rotterdamsch Leeskabinet. Poëzie is een belangrijk element binnen de Leeskabinet-collectie.  

Het Rotterdamse college reikt de Cultuurpenning Rotterdam jaarlijks uit aan een persoon die op cultureel gebied een bijzondere prestatie heeft geleverd. Aan de Cultuurpenning zijn een draagspeld en een bedrag van 5.000 euro verbonden, te besteden aan een project op het terrein waarop de laureaat werkzaam is.

Vanaf 1 oktober heeft Poetry International een nieuwe directeur in de persoon van Inez Boogaarts.