De commerciële gevolgen van het Overmars-debacle in de voetbalwereld

Het Parool, RTL Boulevard
Thomas Peeters, assistant professor at Erasmus School of Economics
Erasmus School of Economics

Het schandaal van de Voice of Holland heeft heel Nederland opgeschud: de aanpak van misbruik staat hoog op de agenda bij bedrijven en houdt de gemoederen bezig. Nu Marc Overmars, de voormalig directeur voetbalzaken van Ajax, opstapt, rijst de vraag: wat zijn de gevolgen hiervan, hoe is de cultuur bij Ajax en kan dit ertoe leiden dat sponsoren hun steun intrekken? Sporteconoom aan Erasmus School of Economics Thomas Peeters geeft antwoord. 

Bedrijven en Nederlandse clubs

Volgens Peeters is de invloed van commerciële partijen op voetbalclubs in Nederland relatief groot: ‘Vergeleken met andere Europese landen zijn de inkomsten uit tv-rechten in Nederland niet hoog. Dat maakt sponsors en commercie belangrijker. Dat maakt deze kwestie riskant voor Ajax’. Of dit er daadwerkelijk toe gaat leiden dat de sponsoren van Ajax de stekker eruit trekken en hun overeenkomst ontbinden, is niet duidelijk. Peeters: ‘Het is in Europa voor het eerst dat een club zo duidelijk in een MeToozaak belandt. Recente omkoopschandalen in België en Italië tonen dat clubs daar weinig last van hebben. Je zou denken dat ondernemingen niet geassocieerd willen worden met omkoping en fraude. Maar het schrikt weinig sponsors af. Dit is een schandaal van andere orde, met mogelijk andere reacties.’ De situatie van Manchester Unitedspeler Mason Greenwood, die is gearresteerd voor de mishandeling van zijn vriendin, is tekenend: Nike zegde de samenwerking op. ‘Er is een negatief momentum voor dit soort schandalen’, zegt Peeters. ‘Dat zag je aan de reacties op de onthullingen rond The Voice of Holland. Sponsors staan onder druk om zulke zaken niet zomaar te laten passeren.’

Gevolgen voor Europees voetbal

Peeters wijst erop dat Ajax een heel andere positie heeft in Nederland dan in het Europese voetbal. ‘In Nederland heeft Ajax financieel een grote voorsprong. Als het tegenzit qua inkomsten, hoeft dat geen probleem te zijn. Dat ligt anders bij de Champions League. Om daar te presteren heeft Ajax iedere euro nodig’. Slechts de toekomst kan uitwijzen wat de gevolgen zullen zijn: tot dan is het afwachten.

Onderzoeker
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van het Parool, 8 februari 2022, hier lezen. 

U kunt het nieuwsfragment van RTL Boulevard, 9 februari 2022, hier bekijken. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen