‘De discussie over de coronapas vertroebelt’

Foto van Martin Buijsen

In de persconferentie van 14 september heeft het demissionair kabinet aangekondigd dat de CoronaCheckApp breder ingezet gaat worden dan eerder het geval was. Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, stelt in het AD dat dit de discussie rondom de coronapas vertroebelt.

Waar de zogenoemde coronapas eerder enkel nodig was voor toegang van feesten of grootschalige evenementen zal deze vanaf 25 september ook nodig zijn bij het betreden van cafés, restaurants en bioscopen.  De coronapas die men ontvangt bij volledige vaccinatie of negatieve corona-test wordt dus op grote schaal ingezet, maar leidt dit ook tot vaccinatiedwang?

Dwang of drang

De Gezondheidsraad heeft vastgesteld dat er pas sprake is van vaccinatiedwang wanneer er geen andere mogelijkheid is dan vaccineren en ongevaccineerde personen daarmee geen toegang meer kunnen krijgen tot essentiële diensten of een boete krijgen. Daarvan is op dit moment nog geen sprake. Wanneer iemand niet gevaccineerd is kan diegene toch toegang krijgen met een negatieve coronatest. Daarnaast is naar de bioscoop of een restaurant gaan geen essentiële dienst. Buijsen bevestigt dat er ook academisch gezien nog geen sprake is van dwang, maar benadrukt inconsistentie in de inzet van de coronapas: “De discussie over de coronapas wordt nu wel een beetje troebel. In eerste instantie was de pas bedoeld om veilig evenementen te kunnen organiseren, zodat mensen elkaar daar niet besmetten. Nu heeft De Jonge gezegd dat het ook een doel is om meer mensen gevaccineerd te krijgen.”

Professor
Meer informatie

Lees het volledige AD artikel hier.

Gerelateerde content
Martin Buijsen was maandag 4 januari bij RTV Rijnmond te horen om te spreken over de welwillendheid van de Nederlandse bevolking om zich in te…
Foto van Martin Buijsen

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen