De EBI kan het beramen van een moordplan niet tegenhouden

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Willem Holleeder vanuit de extra beveiligde gevangenis in Vught een moordaanslag voorbereid op zijn twee zussen Astrid en Sonja en op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De zussen van Holleeder zeggen ''verbijsterd (..), maar niet verbaasd'' te zijn dat hij de kans heeft gekregen een moordplan tegen hen als getuigen te beramen. In een persverklaring zeggen Astrid en Sonja Holleeder dat het moordplan ''past bij alles wat zij uit eigen wetenschap hebben verklaard en voorspeld''.

Henk van de Bunt, hoogleraar criminologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, geeft in ‘Met het oog op morgen’ commentaar over de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. ‘Telefoongebruik is erg beperkt en er wordt meegeluisterd. Men heeft kennelijk de telefoon van de anderen afgetapt waardoor de plannen zijn uitgelekt. De EBI treft geen blaam, want naast telefoongebruik is contact tussen gedetineerden is de zwakke plek van dit soort gevangenissen, en mensen jarenlang in isolement detineren is verboden en ook gevaarlijk voor de samenleving.’

Tijdens de zesde pro-formazitting in de zaak tegen Holleeder heeft het OM dit bekendgemaakt. Het OM baseert zich op een getuigenverklaring van een van de mannen met wie Holleeder omging in de gevangenis in Vught. Holleeder is hierop aangehouden in zijn cel. De getuige zou een telefoonnummer en een codewoord hebben ontvangen, die hij moest doorgeven aan de telefoon. Hij zegt dit niet te hebben gedaan. Het OM kwam bij de getuige terecht nadat een andere toen nog medegedetineerde van Holleeder iets wilde doorgeven aan een contactpersoon buiten de gevangenis. 

Holleeder zou al een aanbetaling hebben gedaan en geld in het vooruitzicht hebben gesteld als zijn plannen daadwerkelijk zouden zijn uitgevoerd. De twee mannen zouden Antilliaanse criminelen zijn en onderdeel uitmaken van de bende No Limit Soldiers.De zussen Holleeder hebben belastende verklaringen afgelegd in in het proces tegen hun broer die terechtstaat wegens betrokkenheid bij meerdere afrekeningen in het criminele circuit.

Holleeder zelf heeft tegenover het OM ontkend zijn zussen iets aan te willen doen. Holleeder zei dat als het aan hem ligt, er niets met zijn familie gebeurt. Ook tijdens de zitting nam Holleeder het woord. Hij zei het een goede zaak te vinden dat het OM over de veiligheid van zijn zussen waakt en dat het niet zijn belang is om zijn zussen wat aan te doen omdat hij er op zal worden aangekeken. Ook zei hij dat hij niet wil dat Peter R. de Vries of zijn ex Sandra den Hartog wat overkomt - niet tijdens en niet na de strafzaak.

Volgens Holleeder kent hij de medegedetineerde die heeft gezegd dat hij zijn zussen wil laten ombrengen nauwelijks. ''Ik heb een paar maanden met hem gezeten. Ik ken zijn achtergronden niet en ik heb niet met hem over mijn eigen zaak gesproken. Dat doe ik nooit in detentie."

Bronnen: Nu.nl en NPO Radio 1