De fiscale aspecten van het creëren van de bitcoin

De fiscale aspecten van het creëren van de bitcoin

In BNR Nieuwsradio sprak Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics, over de fiscale aspecten van beleggingen in cryptocurrency, zoals de bitcoin. Omdat het bij dergelijke cryptocurrency mogelijk is om deze zelf te creëren, het zogenaamde ‘minen’, is het de vraag hoe men belasting betaalt over geld dat men zelf creëert.

Volgens Kavelaars blijft de winst die men op een bitcoin maakt onbelast. “Een belegging in bitcoins is vergelijkbaar met belegging in aandelen en als men op aandelen koerswinst maakt, dan blijft deze onbelast op het moment dat het om particulier vermogen uit box 3 gaat”, aldus Kavelaars.

Het creëren van een dergelijke valt volgens Kavelaars ook onder de zelfde regels. Hier voegt hij wel aan toe dat dit speculatief is, omdat de huidige fiscale wetgeving hier volstrekt geen rekening mee houdt. “Het vinden van een bitcoin is niet zo’n punt, maar het gaat vooral om de activiteiten die men er in stopt. Naarmate die echt vors zijn en men er ook in moet investeren, dan wordt het wel gezien als inkomen en dus belast”, aldus Kavelaars.

Meer informatie

Klik hier om het fragment terug te luisteren van BNR Nieuwsradio, d.d. 21 juni 2017.