De geschiedenis van Rotterdam langs de migratie-skyline

Peter Scholten en Paul van de Laar in Studio Erasmus
Iris van den Broek

In 2022 was het 50 jaar geleden dat Rotterdam internationaal in het nieuws kwam vanwege de rellen in de Afrikaanderwijk. Een goed moment om de Rotterdammer bewust te maken van hoe migratie de stad vormt en gevormd heeft. In het boek ‘De echte Rotterdammer komt van buiten’ nemen Paul van de Laar en Peter Scholten de lezer mee via verhalen van Rotterdammers en gebouwen, de migratie-skyline, door de geschiedenis van Rotterdam als migratiestad, van 1600 tot nu.

Migratie en diversiteit zijn vaak onderdeel van een scherp debat. Aan de ene kant is er het verhaal over Rotterdam als superdiverse wereldhavenstad, een stad wiens voorspoed gestoeld is op migratie. Een stad waar migranten de stad dragen en vormen en zelfs tot burgemeester kunnen schoppen. Aan de andere kant is er ook het verhaal over Rotterdam als stad van strijd over diversiteit, waar de komst van migranten soms schuurt, waar diversiteit en integratie al decennia centraal staan in de raadszaal en ook in vrijwel iedere huiskamer.

Paul van de Laar

“Rotterdam heeft een overtuigend verhaal als de haven- en moderne stad. Het is vreemd dat deze stad niet in staat is om een sterk verhaal over Rotterdam als migratiestad neer te zetten.”

Migratie-skyline
Door via de migratie-skyline naar de stad te laten kijken, willen de auteurs Rotterdammers een andere manier bieden om naar de geschiedenis van hun stad en het hedendaagse Rotterdam te kijken. Het is een verrijking voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe de stad geworden is tot wat het nu is, en hoe migratie het fundament is waarop de toekomst van Rotterdam gebouwd wordt.

Peter Scholten

“De Essalam en Mevlana moskee zijn net zulke iconen van het moderne Rotterdam als de markthal en de Erasmusbrug.”

Paul van de Laar en Peter Scholten tijdens Studio Erasmus in gesprek

Studio Erasmus - De echte Rotterdammer komt van buiten

Over de auteurs
Prof.dr. Paul van de Laar is bijzonder hoogleraar Randstedelijke Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus School of History, Culture and Communication. Hij schreef eerder boeken over de Geschiedenis van Rotterdam, waaronder: De Kleine Geschiedenis van Rotterdam en Leeuwen op de Coolsingel. Van de Laar was van 2013 tot en met 2020 Werkzaam als directeur van Museum Rotterdam.

Prof.dr. Peter Scholten is hoogleraar Migratie en Diversiteitsbeleid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Hij is wetenschappelijk directeur van het Leiden Delft Erasmus (LDE) centrum voor Governance of Migration and Diversity. Hij heeft onder andere gepubliceerd Coming to terms with superdiversity: the case of Rotterdam en De wereld in een stad.

Professor
Professor
Peter Scholten
Meer informatie

In de media:

Paul van de Laar en Peter Scholten zijn beschikbaar voor interviews.
Graag contact opnemen met Marjolein Kooistra via kooistra@essb.eur.nl/06-83676038 of Lieke van Eijk via vaneijk@eshcc.eur.nl/06-34536116.

Gerelateerde content
Studio Erasmus is de talkshow van de EUR over wetenschap en actualiteit. Met o.a. Rick Bosman over hoe een bedrijf zich los kan maken van de fossiele industrie.
guest on stage being interviewed at studio erasmus

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen