De permanente effecten van corona op het openbaar vervoer

AD
Dennis Huisman
Erasmus School of Economics

Nu corona nauwelijks meer te zien is in de samenleving, is dit niet het geval voor het openbaar vervoer: thuiswerken is een serieuze optie geworden en veel forensen stappen de trein niet meer in. Wat zijn de gevolgen voor het openbaar vervoer? In een artikel van het AD geeft Dennis Huisman, hoogleraar Openbaar Vervoer Optimalisatie aan Erasmus School of Economics, antwoord.

Het openbaar vervoer staat bekend als redelijk kwetsbaar: er worden nauwelijks winsten behaald en worden veelal ondersteund of op de been gehouden door de overheid. Nu velen het openbaar vervoer niet meer gebruiken, valt een fors deel van de inkomsten van deze bedrijven weg en worden de bedrijven verlieslatend. Zo heeft de RET (Rotterdamse Electrische Tram) aangegeven mogelijk het aangeboden vervoer terug te laten lopen met wel 30%. Volgens hoogleraar Huisman zijn het de werkenden die veelal niet meer gebruikmaken van het openbaar vervoer, wat vervolgens voornamelijk terug is te zien in de spits. ‘Dat is waarschijnlijk een permanent effect. Dat thuiswerken blijft een of twee dagen in de week.’

Toekomstperspectief

De inkomsten blijven dus achter. Huisman schetsts een helder beeld van de mogelijkheden: ‘Als je hetzelfde product wilt blijven aanbieden, zijn de kosten net zo hoog. En omdat de meeste ov-bedrijven nauwelijks winst maken, slaat dat om in verlies. Op de lange termijn is dat niet haalbaar. Er zijn dus twee mogelijkheden: de subsidie van de overheid gaat omhoog óf ze snijden in het ov-aanbod.’ Subsidie is in dit geval de beste optie volgens hem, aangezien het alternatief een vicieuze cirkel is waarin het ov wordt afgeschaald en minder mensen vervolgens gebruik zullen maken van het ov omdat de kwaliteit afneemt. De kans dat het reizigersaantal in de toekomst weer aanzienlijk stijgt, is absoluut aanwezig.  

Professor
Meer informatie

U kunt de artikelen van het AD, 6 en 7 juni 2022, hierboven downloaden.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen