De veranderde werkmentaliteit onder jongeren

De Volkskrant
Robert Dur

Robert Dur, hoogleraar economie aan Erasmus School of Economics, bespreekt in een artikel van de Volkskrant de veranderde mentaliteit van jongeren in de huidige arbeidsmarkt. Jongeren verlangen hedendaags meer naar vrijheid, aldus de hoogleraar.

Dur hoeft niet lang na te denken over waarom de mentaliteit onder jongeren veranderd is. Dit fenomeen heeft namelijk grotendeels te maken met de huidige economische omstandigheden: 'als het lastig is een baan te vinden, ligt de focus heel erg op inkomen, terwijl in gunstige tijden inhoud en zingeving veel belangrijker worden gevonden', aldus de hoogleraar. In andere woorden: in gunstige economische tijden als nu ligt de focus niet zozeer op het salaris, maar op hoeveel plezier iemand uit zijn baan haalt.

Dur kwam daarnaast op een andere opvallende conclusie: de startpositie is bepalend voor de rest van de carrière. Als men tijdens hun startperiode drie dagen weekend hebben, willen ze dit graag gedurende hun hele loopbaan. Toch geldt het bovenstaande niet voor alle jongeren, aldus Dur: ‘wie een kwetsbare positie heeft op de arbeidsmarkt zal zich ook in economisch gunstige tijden geen 'leuke' baan of zelfontplooiing kunnen permitteren.’

Professor
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van De Volkskrant, 12 november 2022, hier lezen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen