Deze onderzoeker werkt aan een neusspray die tijdelijk beschermt tegen corona

neusspray
Diana Polekhina

Naar een drukbezocht concert gaan zonder bang te hoeven zijn voor besmetting met het coronavirus of een lange vliegreis maken in een stampvol vliegtuig. Het zou binnenkort mogelijk kunnen zijn door onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum, in samenwerking met Columbia University. Rory de Vries en zijn onderzoeksteam testen een neusspray die 24 uur bescherming biedt tegen besmetting.

Een eenvoudige spray die je beschermt tegen het virus dat de wereld al langer dan een jaar op z’n kop zet. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Rory de Vries, viroloog die zich bezighoudt met het onderzoek naar dit middel, zit achter zijn bureau in de onderzoekstoren van het Erasmus MC. Met zijn sportjas aan en pet achterstevoren vertelt hij enthousiast: “Aan het begin van de pandemie werd zowat elk onderzoek op onze afdeling stilgelegd en was er alleen nog uitzondering mogelijk voor coronaonderzoek. Ik houd me vooral bezig met de immunologie van luchtwegvirussen zoals het mazelenvirus, maar vorig jaar veranderde dat toen we werden benaderd door een onderzoeksgroep in New York. Die onderzoekers werkten aan fusieremmers, middelen die ervoor moeten zorgen dat virusdeeltjes niet in menselijke cellen kunnen binnendringen, en wij waren vanwege onze ervaring de aangewezen partner om dat middel in proefdieren te testen.”

24 uur bescherming

Inmiddels is het onderzoek bijna zover dat de eerste studies in mensen verricht kunnen worden. In proefdieren blijkt besmetting met SARS-CoV-2 minstens 24 uur geblokkeerd te worden. “Om een menselijke cel te infecteren, moet het coronavirus fuseren met die cel. Op de oppervlakte van het virus zit daarvoor een fusie-eiwit, het zogenaamde spike-eiwit. Wanneer dat zich verankert aan de oppervlakte van een cel, gaat het spike-eiwit zich normaal gesproken vouwen zodat het virus en de cel dichterbij elkaar gebracht worden en zo kunnen versmelten. Dan komen de ziekteverwekkende deeltjes van het virus in de cel terecht en word je ziek”, legt de Vries uit.

“Je moet het zien alsof er een ritssluiting is die dichtgaat. Wanneer het spike-eiwit zich gaat vouwen, voegt het middel zich in de vouwen. “Het middeltje komt tussen de ritsen te zitten, zodat de ritssluiting niet meer dichtgaat. Dan kunnen virusdeeltjes niet meer de cel in en kun je dus niet besmet raken”, schetst de Vries de werking van de neusspray.

Meer informatie

Lees het volledige artikel van Erasmus Magazine hier.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen