Economen Chen Li en Peter Koudijs benoemd tot lid Young Erasmus Academy

Universitair hoofddocent Chen Li en hoogleraar Peter Koudijs van Erasmus School of Economics zijn benoemd tot lid van Young Erasmus Academy, een netwerk van jonge talentvolle onderzoekers, naar analogie van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hun benoeming geldt voor een periode van vijf jaar.

Het doel van Young Erasmus Academy is het bevorderen van interdisciplinaire samenwerkingen tussen jonge excellente wetenschappers. Daarnaast adviseert Young Erasmus Academy het College van Bestuur over beleidsaangelegenheden en wil het bijdragen aan het versterken van het profiel van de universiteit in het publieke domein. Patrick Groenen, decaan van Erasmus School of Economics, is ervan overtuigd dat Chen Li en Peter Koudijs een inspirerende bijdrage zullen leveren aan Young Erasmus Academy: ‘Beiden zijn zeer getalenteerde wetenschappers, die hun onderwijs en onderzoek op een zeer nauwgezette en inspirerende manier benaderen. Ze willen graag enthousiast en constructief bijdragen aan Young Erasmus Academy en daarmee aan de universitaire gemeenschap.’

Bouwen aan een Erasmus forum

Gedragseconoom Chen Li wil als lid van Young Erasmus Academy de verbindingen tussen collega's op de universiteit bevorderen. Een van haar ideeën is om een ​​Erasmus forum te bouwen waar collega's vrijuit kunnen communiceren over de uitdagingen en problemen waarmee ze worden geconfronteerd, hun twijfels en worstelingen, en de prestaties en het geluk waarvan ze genieten. Ze zegt: ‘Toen ik voor het eerst in Nederland aankwam, stoorde ik me aan elementaire dingen, zoals waar je pannen kunt kopen om te koken. Wat mij heeft geholpen was een online forum voor Chinezen die in Nederland wonen, waar mensen vrijwillig hun ervaringen delen en vragen van anderen beantwoorden. 'Chen Li's onderzoek richt zich op besluitvorming onder onzekerheid. Het behandelt vragen zoals of de armen meer afkerig zijn van ambiguïteit en hoe de overtuigingen en attitudes van mensen ten opzichte van onzekerheid hun beslissingen in sociale interacties beïnvloeden. In 2019 ontving Chen Li een EUR Fellowship-beurs en in datzelfde jaar ontving ze ook een prestigieuze Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Opzetten van een interdisciplinair onderzoeksproject

Peter Koudijs is gespecialiseerd in de geschiedenis van financiële markten en combineert economie, financiën, recht en geschiedenis. Als lid van Young Erasmus Academy verheugt hij zich op verdere interactie met wetenschappers van andere faculteiten die zich bezighouden met onderwerpen op het gebied van economische geschiedenis. Zo denkt Koudijs aan het starten van een interdisciplinair onderzoeksproject over het slavernijverleden van Nederland en in het bijzonder de rol van financiën. Koudijs stelt: ‘Bankiers in de Republiek leenden grote sommen geld uit als onderpand van tot slaaf gemaakte mensen. Er is meer onderzoek nodig om beter te begrijpen hoe dit heeft bijgedragen aan de voortdurende praktijk van slavernij. Dit is een perfect voorbeeld van interdisciplinair onderzoek naar een maatschappelijk relevant thema, met een rol voor economie, financiën, recht en geschiedenis.’

In 2020 ontving Peter Koudijs een Vidi-subsidie ​​van maximaal 800.000 euro van de NWO en werd hem een prestigieuze ERC Consolidator Grant toegekend van 2 miljoen euro. Koudijs is de derde econoom in Nederland die een dergelijke subsidie heeft ontvangen sinds de start van de Europese onderzoeksraad (European Research Council, ERC) in 2007.

Universitair Hoofddocent

Chen Li

Professor

Peter Koudijs

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald de Groot, Media en Public Relations Officer bij Erasmus School of Economics: rdegroot@ese.eur.nl, +31 6 53 641846.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen