‘Een arts kan alleen zijn beroepsgeheim verbreken bij een conflict van plichten’

Prof. Martin Buijsen en mr. Mai Fleetwood Bird gingen in het NOS Journaal en radioprogramma 'NOS Met het Oog op Morgen'  nader in op het medisch beroepsgeheim in het geval van Thijs H.

Prof. Martin Buijsen in het NOS achtuurjournaal

"Als een hulpverlener weet heeft van strafbare feiten, dan rust daarop een medisch beroepsgeheim.", aldus prof. Martin Buijsen van de sectie Gezondheidsrecht. "Het feit dat iemand weet of vermoedt dat een persoon een moord begaan heeft is op zichzelf geen reden om dat beroepsgeheim te doorbreken". 

Bekijk hier het fragment terug: https://www.npostart.nl/nos-journaal/25-05-2019/POW_04059612

Mr. Mai Fleetwood Bird op NPO Radio 1 

"In principe is het handelen van de kliniek wel volgens het boekje. Een arts kan alleen zijn beroepsgeheim verbreken op het moment dat er een conflict is van plichten", zegt Bird. "Ik begrijp dat het voor de betrokkenen heel moeilijk te begrijpen valt."

In het geval van Thijs H. waren de moorden al gepleegd en zat hij vervolgens onder toezicht in de kliniek. Op het moment dat hij de kliniek opnieuw verliet, veranderde de situatie en werd alsnog de politie gebeld. "Het beroepsgeheim reikt ontzettend ver", zegt Bird. "Als een medisch professional alleen maar weet heeft van een strafbaar feit, is dat nog niet voldoende reden om het beroepsgeheim te doorbreken." Pas als er echt gevaar dreigt mag het geheim doorbroken worden, legt ze uit. "Dat was dus het moment dat Thijs H. opnieuw de kliniek wilde verlaten." 

Meer informatie en terugluisteren: https://www.nporadio1.nl/achtergrond/16707-medisch-beroepsgeheim-bij-thijs-h-het-beroepsgeheim-reikt-ontzettend-ver

Spreker

mr. Mai Fleetwood Bird

Gerelateerde opleiding

Recht van de Gezondheidszorg

Wil jij met jouw kennis van zaken snel carrière maken? Heb jij interesse in de verhoudingen tussen patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars?
Gerelateerde links
Sectie Gezondheidsrecht

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen