Een groene oase middenin Rotterdam

Sustainability Award 2024 voor tuin Erasmus University College
yellow flowers with a little spider sitting on it
Ellen van Schoten, lid van het College van Bestuur van Erasmus Universiteit Rotterdam, overhandigt de Sustainability Award aan Stefanie Essaadi ren Emma Kibel
Alexander Santos Lima

Stefanie Essaadi en Emma Kibel studeren aan het Erasmus University College (EUC) en maakten samen met de gemeente Rotterdam een plan om het betegelde plein naast EUC, midden in de stad, te vergroenen. Met dit initiatief winnen zij de Sustainability Award 2024..

Het idee voor de tuin ontstond in de Sustainability Commissie (Sus Co) van de studentenvereniging van het EUC. Deze commissie stelde een lijst van kansen voor verduurzaming op voor de bestuurders van het EUC. Een van de ideeën op deze lijst was het vergroenen van de omgeving rondom het gebouw aan de Nieuwemarkt, bij de Pannekoekstraat, waarin het University College huist. Maar omdat het pand en de omliggende ruimte eigendom van de gemeente zijn, vond het plan niet gelijk bijval. 

Het betegelde plein naast Erasmus University College
Huidige situatie: het betegelde plein naast Erasmus University College

Stefanie besloot daarop het heft in eigen handen te nemen en vulde een contactformulier in op de website van de gemeente Rotterdam. Zonder al te hoge verwachtingen stuurde ze haar bericht, deels uit frustratie om in ieder geval iets te doen. Tot haar verbazing kreeg ze na een paar weken een reactie. Ze werd gebeld door iemand van gebiedsontwikkeling, met de vraag of ze al een concreet plan had voor het plein. Stefanie antwoordde: “Daar kom ik op terug,” en schakelde vervolgens anderen in om met elkaar tot zo’n plan te komen.

Een visueel aantrekkelijk plan

Emma, een studiegenoot van Stefanie die ook studeert aan de Willem de Kooning Academie, ging aan de slag met een ontwerp met hulp van Tana Klizner Landscape Architects. Emma’s creatieve achtergrond en expertise in design bleken cruciaal voor het vormgeven van een overtuigend en visueel aantrekkelijk plan. 

De ontwerpen laten duidelijk het doel van de studenten zien: het versteende plein naast het Erasmus University College omtoveren tot een groen stadspark dat niet alleen mooi is, maar ook functioneel bijdraagt aan een duurzamere stedelijke omgeving. Dit nieuwe ontwerp omvat de aanplant van inheemse bomen en planten, het creëren van groene ontmoetingsplekken, en het verbeteren van de waterhuishouding.

Emma: “In dit project hebben we ons helemaal opnieuw voorgesteld wat dit lege bakstenen plein zou kunnen worden. Ik vind het geweldig om te zien hoe zowel studenten als buurtbewoners deze ruimte als het ware “terugwinnen” en bewonen. Ik hoop dat de tuin een moment van stilte, bewustzijn en verbinding kan bieden. Met elkaar en met de context die ons omringt.”

EUC Garden before and after: first you see a paved square, next to it a green garden.

Samenwerking

Het succes van het project is mede te danken aan de nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam. De gemeente bracht de studenten in contact met de winkeliersvereniging van het gebied. De winkeliers waren gelijk enthousiast en hadden ook wat eigen ervaringen en doelen in te brengen. Stefanie: “Voor hen is het belangrijk dat de omgeving aantrekkelijk is voor het winkelend publiek. Ze hebben bijvoorbeeld zelf al voor picknickbanken gezorgd bij de winkels, zodat mensen ook wat meer ruimte hebben om tussen het winkelen door even te zitten, iets te eten buiten, te praten met elkaar. Onze tuin draagt daar ook aan bij.” 

De gemeente zal zorgen voor de aanschaf van planten en de realisatie van de tuin en zal later ook twee keer per jaar het groot onderhoud van de tuin verzorgen, waardoor het park in optimale staat blijft. De studenten van de nog op te richten tuincommissie (Garden Co) zullen zorgen voor het wekelijks onderhoud en bijvoorbeeld het opruimen van zwerfafval het wieden van onkruid en het algemeen netjes houden van de omgeving. Deze betrokkenheid zorgt ervoor dat de tuin niet alleen wordt aangelegd, maar ook goed onderhouden blijft, wat essentieel is voor de duurzaamheid van het project.

Stefanie maakt deel uit van de Sus Co van de studentenvereniging van Erasmus University College. Deze commissie organiseert evenementen en ontwikkelt documentatie om aan te tonen hoe divers duurzaam denken en handelen kan zijn. “Maar het was fijn om naast het organiseren van activiteiten juist met deze commissie ook actie te ondernemen”, zegt Stefanie.

yellow flowers with a little spider sitting on it

Prijzengeld

De studenten gaan het prijzengeld gebruiken voor de aanschaf van gereedschap dat nodig is voor het onderhoud van de tuin. Daarnaast gaan ze er de Garden Co mee opstarten.

Emma: “Ik ben zeer vereerd met deze prijs. Dit project heeft voor mij een grote betekenis op sociaal, ecologisch en persoonlijk vlak. Het creëren van veilige openbare ruimten is essentieel voor het transformeren en verbeteren van het leven in de stad.” Naast de milieuvoordelen van groene ruimten - zoals het verminderen van het hitte-eilandeffect en het verbeteren van de klimaatbestendigheid – wil Emma graag momenten van verbinding met de natuur mogelijk maken voor mensen, of dat nu studenten of voorbijgangers zijn, in het hart van de stad. “Ik hoop dat deze tuin mensen de mogelijkheid zal geven om de verschillende soorten planten en insecten om hen heen te herkennen en te begrijpen dat ook wij deel uitmaken van het stedelijke ecosysteem.”

Op dit moment is de tuin er alleen nog op papier, maar binnenkort start de aanleg ervan. Stefanie: “We hopen in de komende maanden te kunnen beginnen met de aanleg, zodat we klaar zijn voor het volgende plantseizoen en de planten in de lente kunnen laten bloeien!”

Ellen van Schoten, lid van het College van Bestuur van Erasmus Universiteit Rotterdam, overhandigt de Sustainability Award aan Stefanie Essaadi ren Emma Kibel
Alexander Santos Lima

Foto: Ellen van Schoten reikt de Sustainabilty Award uit aan Stefanie Essaadi and Emma Kibel

Feestelijke Uitreiking

De uitreiking van de Erasmus Sustainability Award 2024 vond plaats tijdens de Opening van het Academisch Jaar op maandag 2 september. De prijs werd uitgereikt door Ellen van Schoten, lid van het College van Bestuur. Een van haar portefeuilles is duurzaamheid. Van Schoten: “EUC Garden vergroot het klimaatadaptief vermogen van de stad, draagt bij aan de verbetering van de mentale gezondheid van haar inwoners en heeft een positief effect op de de verscheidenheid van planten en dieren in Rotterdam. Het project is een perfect voorbeeld waarmee studenten in samenwerking met de gemeente, lokale ondernemers en docenten maatschappelijke impact maken. De winnaars verstaan de kunst van het verbinden!”

Over de Sustainability Award
De Sustainability Award wordt toegekend aan een individu of groep die met het beste bestaande of nieuwe duurzaamheidsinitiatief een positieve bijdrage levert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De prijs heeft een geldwaarde van maximaal € 5.000, te investeren in het initiatief, plus een certificaat van waardering. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de Opening Academisch Jaar.
Lees meer

Meer informatie

Vragen?
Neem contact op met Marjolein Kooistra, communicatie ESSB via de mail of telefonisch via 06 83676038.

Gerelateerde content
Door diverse sprekers, waaronder Simone Fredriksz en Mpho Tutu werd stilgestaan bij het thema "De kunst van verbinding".
Annelien Bredenoord geeft een speech tijdens de Opening Academisch Jaar.
Vorig jaar bestond EUC 10 jaar, maar onze prachtige campus werd 100 jaar oud. Laten we een duik nemen in de geschiedenis van het gebouw van 1923 tot nu.
EUC Building in 1940

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen