Een historisch belastingakkoord en stijgende dekkingsgraad van pensioenfondsen

Bas Jacobs, Bas Jacobs, Professor of Public Finance and Economic Policy at Erasmus School of Economics

Een historisch akkoord: 130 landen sluiten zich aan bij een wereldwijde minimale winstbelasting. En de dekkingsgraad schiet omhoog, maar gepensioneerden gaan daar voorlopig niets van merken. Dit en meer bespreekt onder andere Bas Jacobs, hoogleraar overheidsfinanciën en economisch beleid, in het economenpanel van BNR Nieuwsradio.

Positief, maar toch sceptisch

Jacobs vertelt dat hij heel positief is over het nieuwe belastingakkoord, maar toch sceptisch. ‘Zoals altijd schuilt de duivel zich in de details. Het is heel goed dat overheden wereldwijd iets proberen te doen aan het verplaatsen van winsten van multinationals naar belastingparadijzen. Nu krijgen overheden namelijk belastingheffingsrechten op de winsten van multinationals die geparkeerd worden in landen met hele lage of geen belastingtarieven.’ Maar daar zit ook de duivel in het detail, zegt Jacobs. Deze heffingsrechten gaan namelijk alleen maar gelden wanneer de winst boven een normale winst uitkomt. Die residuele winst wordt dan vervolgens verdeeld over verschillende landen die daar dan belasting over mogen heffen.

Punten van discussie

Volgens Jacobs gaat er nog wel heel veel gediscussieerd worden over hoe dat precies wordt vormgegeven. ‘Bovendien zie je ook dat nogal wat sectoren, zoals de financiële dienstverlening, zijn uitgesloten en dat gaat ook nog wel wat discussie opleveren.’ Toch is er politiek gezien wel een hele grote en belangrijke stap gezet, geeft Jacobs toe.

Niet alle landen zijn akkoord gegaan met het voorstel, waaronder Ierland. ‘Op het moment dat alle landen winsten gaan heffen op bedrijven die via Ierland opereren, dan weet ik niet precies hoe Ierland hier weerstand aan kan bieden.’ Jacobs geeft aan dat er nog maar gekeken moet worden hoe dat gaat uitpakken. ‘Misschien zullen er toch weer allerlei constructies mogelijk zijn om belasting door te sluizen, maar dat gaat in ieder geval anders dan wat we nu zien.’

Hogere dekkingsgraad, achterblijvende pensioenen

De dekkingsgraden van veel fondsen gaan behoorlijk omhoog door de hogere rente terwijl er vorig jaar nog kortingen dreigden. Toch gaan gepensioneerden hier niet van profiteren, er is namelijk nog niet voldoende groei om de pensioenen te indexeren, wat inhoudt dat de pensioenen mee bewegen met de prijzen. Hierdoor ontstaan enorme pensioengaten van zo’n 20 tot 25% bij sommige pensioenfondsen.

Het uitblijven van de indexatie leidt tot boosheid onder de vakbonden. Volgens Jacobs zijn de regels nou eenmaal duidelijk. ‘In het huidige pensioensysteem zijn er gewoon afspraken gemaakt en hebben pensioenfondsen iedere keer uitstel gekregen in anticipatie op de invoering van het nieuwe systeem, om niet te hoeven korten. De spelregels zijn heel duidelijk: je moet eerst voldoende hersteld zijn van de klap die we sinds 2009 in de pensioenfondsen te verwerken hebben gehad voordat je weer kan indexeren. Als je nu gaat indexeren dan ga je geld aan de ouderen geven die je bij de jongeren vandaan moet halen en dat moet je niet op die manier doen.’

Professor
Bas Jacobs, hoogleraar overheidsfinanciën en economisch beleid
Meer informatie

Het volledige item van BNR Nieuwsradio, 5 juli 2021, kunt u hier vinden. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen