Een PhD in de voetsporen van mijn vader

Marina is promovenda aan het International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag. Ze werkt met professionele inheemse Mexicaanse vrouwen aan thema's als racisme en uitsluiting in het hoger onderwijs. Een van haar favoriete ervaringen in Nederland was dat ze voor het eerst sneeuw zag vallen. 

‘In 2015 zijn mijn familie en ik naar Nederland verhuisd voor mijn master Social Policy for Development. Aanvankelijk zouden we maar twee jaar in Nederland zijn, maar ik werd aangenomen om te promoveren en mijn beurs werd verlengd, dus konden we langer blijven. We zijn hier heel gelukkig. 

Mijn onderzoek richt zich op de snijvlakken van gender, ras en klasse in het hoger onderwijsbeleid. Vanuit een collaboratieve benadering werk ik met inheemse vrouwen in Mexico. We bespreken onderwerpen als racisme en uitsluiting en ik deel belangrijke bijdragen, die zij als wetenschappers of activisten leveren, in een breder netwerk. Ik geloof dat mijn onderzoek zinvol is. En zonder de beurzen die ik heb gehad, zou ik dit niet kunnen doen. 

"Ik geloof dat mijn onderzoek zinvol is. En zonder de beurzen die ik heb gehad, zou ik dit niet kunnen doen."

Een nieuwe generatie

Afreizen naar Den Haag voelde als het herbeleven van mijn familiegeschiedenis. Het is een mooi verhaal. Voordat ik naar Nederland kwam, werkte ik in Mexico als programmacoördinator bij een instituut voor het masteronderwijs. Maar ik wilde weer studeren, al wist ik nog niet waar. Toen noemde een van mijn collega’s ISS als optie. Dat vond ik een interessante suggestie, want ISS is een onderzoeksinstituut met een kritische benadering en een breed netwerk. Bovendien heeft mijn vader hier, lang geleden, zijn diploma behaald. Deze suggestie bracht me dus meteen terug naar mijn kindertijd. Mijn beide ouders woonden toen in Scheveningen en de verhalen die ze me als kind over Nederland vertelden, behoorden tot mijn favorieten. Ze hebben hier een goede tijd gehad, dus er was meteen een klik. Zo ontstond het idee om hier naartoe te komen. 

"Mijn vader heeft hier lang geleden zijn diploma gehaald. Het bracht me dus meteen terug naar mijn kindertijd."

Hopelijk kan ik dit jaar nog mijn doctoraat afronden. Daarna wil ik graag mijn werk voortzetten in Nederland, en meer bewustzijn creëren over gender, diversiteit, inclusie en ongelijkheid. 

Marathon van Rotterdam

Tot dusver heb ik hier veel mooie ervaringen mogen beleven. Het werken aan mijn onderzoek, de culturele festivals, het vuurwerk in Scheveningen. Ook heb ik de marathon van Rotterdam gelopen samen met mijn vrienden en familie. Maar een van mijn favoriete ervaringen was toen ik voor het eerst in mijn leven sneeuw zag vallen. Ik ben dankbaar voor de kansen en de steun die ik heb gekregen.’ 

Meer informatie

Wil jij ook talentvolle promovendi als Marina helpen met een beurs? Ondersteun één of meer deelnemers van de Erasmus Charity Run via deze link.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen