Een stad in oorlog: na een week slaat de honger toe

Oekraine vlag conflict
International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies

De oorlog in Oekraïne is nu een week oud. Naast de constante dreiging van bombardementen, betekent het in fel bestookte regio’s ook dat er honger en tekorten aan medicijnen ontstaan. Hoe zorg je voor een stad in oorlog? Hoogleraar Humanitaire Studies Thea Hilhorst geeft hierop antwoord bij RTL Nieuws.

Veel Oekraïense straten zijn leeg en de straat op gaan kan gevaarlijk zijn. Als er humanitaire hulp nodig is in een land, wordt die hulp van zo dichtbij mogelijk gehaald, vertelt Hilhorst aan RTL Nieuws. Kan dat niet in een stad in de buurt, dan wellicht in een buurland, zoals nu het geval in Polen.

Bezetter heeft oorlogsplichten

Wanneer een transport klaar is om te vertrekken naar een rampgebied, is het altijd de vraag hoe het daar gaat. Hilhorst benadrukt dat de bezetter vrij baan moet geven aan voedseltransport. “Dat is onderdeel van het humanitair oorlogsrecht. Maar Poetin heeft al laten zien dat hij zich daar niet te veel van aantrekt.”

Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat voedseltransport in handen valt van Russische militairen. “De bezetter kan denken: dat voedsel vinden we zelf wel fijn voor de colonne soldaten. Rusland is nu ook helemaal niet bezig met het organiseren van noodhulp. Terwijl dat wel hoort. Eigenlijk begaat Rusland in Oekraïne nu dus oorlogsmisdaad op oorlogsmisdaad”, aldus Hilhorst.

Onderzoeker
Meer informatie

Lees het volledige artikel bij RTL Nieuws.

Gerelateerde content
Veel mensen laten hun solidariteit met Oekraïne zien. Waar komt dat vandaan? Onderzoekers Geske Dijkstra, Thea Hilhorst en Lucas Meijs gaat hier op in.
Berlijn vlag Oekraine
Thea Hilhorst legt in het AD uit hoe organisaties hulp bieden en hoe je het meest efficiënt kun helpen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen