ERC Starting Grant voor Aurélien Baillon

Prof.dr. Aurélien Baillon, hoogleraar Gedragseconomie aan Erasmus School of Economics, heeft van de European Research Council (ERC) een Starting Grant van 1,5 miljoen euro ontvangen. Hij zet de subsidie in voor een project naar ‘niet-verifieerbare waarheden’, zoals vragen over geluk. ​

Baillon gebruikt de Europese subsidie voor een vijfjarig project, waarbij twee postdocs en twee promovendi onder zijn leiding onderzoek zullen verrichten. Dit project, ‘Bayesiaanse markten voor niet-verifieerbare waarheden’, is erop gericht een nieuwe aanpak te ontwikkelen voor het verkrijgen van antwoorden op vragen die anderszins niet verifieerbaar zijn. Het gaat bijvoorbeeld om vragen over iemands geluk of over de geschatte kans op dramatische, fatale gebeurtenissen. De resultaten van zijn project zijn daarmee ook van belang voor een breed scala van sociale wetenschappen buiten de economie.

De jury van de ERC bevestigde de reikwijdte in haar conclusie: "Dit creatieve onderzoeksproject is oorspronkelijk en fascinerend. Het is zeer ambitieus, maar zorgvuldig uitgewerkt. Het heeft de potentie om een belangrijke bijdrage te leveren aan alle sociale wetenschappen. Dit laatste is een zeer waardevol aspect van het voorgestelde onderzoek, vooral als de methodiek – die precies de juiste is voor dergelijk onderzoek en zeer goed doordacht – ook kan worden toegepast bij grote onderzoeken op basis van enquêtes."

Over de ERC Starting Grants 
Met de ERC Starting Grants streeft de EU ernaar talentvolle onderzoeksleiders te ondersteunen die op het punt staan hun eigen onafhankelijk onderzoeksteam op te richten. In het panel waarin Baillon meedong (‘Markets, Individuals and Institutions’), is hij sinds de instelling van de ERC in 2007 nog maar de tweede onderzoeker van een Nederlandse universiteit die een Starting Grant ontvangt. In december ontving associate professor Andrew Fischer van ISS ook al een Starting Grant. 

Prof.dr. Huibert Pols, rector magnificus van de Erasmus Universiteit: “Sinds zijn komst in 2007 is Aurélien uitgegroeid tot een zeer waardevol lid van de sectie Gedragseconomie, een van de sterkste onderzoeksgroepen aan onze universiteit. Deze ERC-subsidie betekent een internationale erkenning van de vooraanstaande positie van Erasmus School of Economics in dit vakgebied. Het is bovendien zeer overtuigend bewijs van het uitzonderlijk talent van Aurélien, dat toegevoegd kan worden aan zijn toch al indrukwekkende academische staat van dienst.”

Over Aurélien Baillon
Aurélien Baillon (1980) trad in dienst bij Erasmus School of Economics in 2007, na het behalen van een research master aan de universiteit van Toulouse en een PhD aan het Parijse Institute of Technology. In de afgelopen jaren kreeg hij vaker belangrijke erkenning voor zijn onderzoeksbijdragen, waaronder een Veni- en een Vidi-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zijn onderzoek is gepubliceerd in toonaangevende vakbladen, waaronder de American Economic Review.

Meer informatie

Ronald de Groot, communicatiemedewerker Erasmus School of Economics, E rdegroot@ese.eur.nl of E 06 53 641 846.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen