Films voor Bevrijdingsdag!

Helaas geen bevrijdingsfestivals dit jaar, maar met 75 jaar vrijheid misschien wel een mooi moment om eens de geschiedenis in te duiken om te zien hoe deze vrijheid tot stand is gekomen. Ook staan we even stil bij de dodenherdenking van 4 mei en alle oorlogsgruwelijkheden met een indrukwekkende film.

Zwartboek (2006)

Paul Verhoeven’s terugkeer naar Nederland zorgde voor een film van Hollywoodformaat en betekende de start van de internationale carrière van vooral Carice van Houten (later Game of Thrones). De joodse Rachel verliest haar hele familie tijdens een vluchtpoging en komt terecht in het verzet, waar ze als Ellis infiltreert in een Duits hoofdkwartier. Wanneer een poging om een aantal leden van het verzet te bevrijden verschrikkelijk misloopt, wordt Ellis/Rachel al gauw als dubbelspionne bestempeld. Maar is zij dat echt of speelt er iemand anders een vuil spelletje?
Bekijk de trailer hier!

Saving Private Ryan (1998)

Deze film van Steven Spielberg gaf een nieuwe impuls aan het genre oorlogfilms. De openingsscène van de landing op de D-Day stranden is nog steeds een van de meest indrukwekkende scenes ooit gemaakt. Waren de WOII-films van de Jaren 70 vooral gericht op de heroische status van de geallieerde troepen en het oorlog voeren, deze film laat zien dat oorlog gewoon gruwelijk is, ook al is het verhaal nog steeds wel erg “Hollywood”. De film is geschoten in groen/grijs tinten om zo het gevoel en de sfeer te geven die je kent uit de eerste kleurendocumentaires en foto’s uit die tijd.

D-day was de start van de bevrijding van Europa en mocht je meer willen zien over hoe dat ging, kijk dan ook eens naar de serie Band of Brothers, die Spielberg samen met Tom Hanks heeft gemaakt. Daarin volg je een heel peleton vanaf de start van hun opleiding tot aan Berlijn en de concentratiekampen. Met commentaar van de echte soldaten.
Trailer Saving Private Ryan and trailer Band of Brothers.
Bekijk de film op Netflix.

A Bridge too Far (1977)

Ondanks dat deze film ouder is dan het grootste deel van ons team, toch wel de beste en misschien wel enige film die gaat over operatie Market Garden. Deze operatie was bedoeld om Nederland in een keer te bevrijden en misschien zelfs wel een opmars naar het Duitse Ruhrgebied en misschien zelfs wel Berlijn voor elkaar te krijgen. Zoals de naam al duidelijk maakt, bleek de Rijnbrug bij Arnhem een brug te ver. De film zit vol sterren die we nu ook nog kennen zoals Anthony Hopkins, Michael McCain, Gene Hackman en Sean Connery.
Bekijk de trailer hier.

Der Untergang/ Downfall (2004)

Deze Duitse film laat de laatste 10 dagen van Adolf Hitler en zijn officieren in zijn bunker zien. Acteur Bruno Ganz speelt de gek geworden dictator zo geloofwaardig, dat je echt het gevoel krijgt dat die dagen zo verlopen moeten zijn. In die laatste dagen zie je het Naziregime ten onder gaan, terwijl de geallieerde tropen Berlijn naderen. 
Kijk de trailer hier, film is te zien op Netflix!

Son of Saul (2016)

Terwijl de geallieerde troepen oprukken door Duitsland, leert de wereld ook steeds meer over de gruwelijkheden die hebben plaatsgevonden in de concentratiekampen. Ook hier zijn natuurlijk veel films over gemaakt die we hier zouden kunnen tippen. Denk aan bijvoorbeeld Anne Frank, La Vita e Bella, Schindler’s List, The Boy in the Striped Pyjamas of The Pianist. Deze Hongaarse film is misschien wat minder bekend, al won hij wel de Oscar voor beste buitenlandse film. De film speelt zich af in oktober 1944 in kamp Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer is lid van het Sonderkommando, een geïsoleerde groep Joden die verplicht wordt de nazi's te assisteren bij hun uitroeiingspraktijken. Terwijl hij er aan het werken is in een van de crematoria, ontdekt hij het lijk van een jongen in wie hij trekken van zijn zoon herkent. Hij beslist het onmogelijke te doen: het lichaam van de jongen van verbranding te redden en hem een echte eerbare begrafenis te geven.
Zie de trailer hier!


En om te eindigen nog twee totaal andere films, die ook zeker de moeite waard zijn: Inglourious Basterds en Jojo Rabbit. Allebei absurd en volle zwarte humor!