Franses minder positief over de economische groei

Franses minder positief over de economische groei

De Nederlandse Bank (DNB) presenteerde op maandag 12 juni 2017 de halfjaarlijkse verwachtingen voor de Nederlandse economie, waarbij zij voorspelde dat er in 2017 naar verwachting in groei van 2.5% zal plaatsvinden en in 2018 en 2019 respectievelijk 2.1% en 2.9%. Volgens Job Swank, directeur Monetaire Zaken en Financiële stabiliteit van DNB, zijn er weinig elementen in de Nederlandse economie waarvan gezegd kan worden dat het daar niet zo goed gaat. “We zien een gezonde economische ontwikkeling voor ons”, concludeerde hij. In BNR Nieuwsradio reageert Philip Hans Franses, hoogleraar toegepaste economie aan Erasmus School of Economics, op de voorspellingen van DNB. 

Franses voorspelde begin mei ook al economische groei voor de komende jaren, maar is met zijn model en gegevens iets minder optimistisch. In zijn model is de economische groei afhankelijk van de ontwikkelingen op de tijdelijke markt en op basis daarvan komt dat uit op een groei van 1.5% in 2017, met een kleine terug val eind 2018, begin 2019. “Dit kan te maken hebben de afname van het aantal flexibele banen, maar ook met langdurige cycli die we observeren”, aldus Fanses. “”Begin 2019 zal er een lagere groei zijn, van zo rond de 0.5% en daarna gaat het met grote snelheden omhoog. De getallen van 2.5% die we nu horen krijgen we in 2020 weer terug.”

Meer informatie

Klik hier voor het volledige intervieuw op BNR Nieuwsradio, d.d. 12 juni 2017. Philip Hans Franses is te horen vanaf minuut 0.38. 

Klik hier voor het eerder verschenen artikel over de voorspellingen van Philip Hans Franses.