Gedragsdoeboek maakt gedragskennis toegankelijk én toepasbaar

Gedragsdoeboek

Hoe stimuleer je inwoners om meer te gaan sparen? Kan je werknemers gezonder laten leven? En hoe zorg je voor minder afval op straat? Bij al deze vragen staat menselijk gedrag centraal. De Behavioural Insights Group Rotterdam (BIG’R) is een impactcentrum van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences dat gemeenten, bedrijven en organisaties helpt met het toepassen van gedragskennis om dit soort vraagstukken op te lossen. Om professionals en organisaties op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de mogelijkheden van gedragsverandering schreef dr. Inge Merkelbach, gedragsonderzoeker en managing director van BIG’R, het Gedragsdoeboek.

Kennis en ervaring gebundeld

In de afgelopen jaren werkten de onderzoekers van BIG’R samen met de gemeente Rotterdam om verschillende problemen aan te pakken. Zo gaven ze tijdens de coronapandemie advies over hoe de gemeente haar inwoners kon stimuleren 1,5 meter afstand te houden. Ook ontwikkelden ze een interventie zodat Rotterdammers hun fiets vaker in de vakken parkeerden. De kennis die BIG’R heeft opgedaan over het toepassen van gedagskennis bij organisaties, wilde Inge bundelen en toegankelijk maken voor een breder publiek: “Het Gedragsdoeboek is bedoeld voor iedereen die kennis wil maken met het toepassen van gedragskennis in de praktijk. Het veranderen van gedrag is vaak een uitdaging, zowel gedrag van jezelf als van anderen. Het Gedragsdoeboek introduceert je in de wereld van de gedragskennis en biedt de eerste handvatten voor het succesvol veranderen van gedrag”

9-stappen plan voor gedragsverandering

Het Gedragsdoeboek maakt gebruik van het het Behavioural Change Wheel van Susan Michie. Lezers doorlopen in het boek negen stappen. Eerst gaan ze aan de slag met het concreet maken van het probleem en deze beschrijven in gedragstermen. Daarna leren ze waarom bepaald gedrag wel of juist niet voorkomt, om tot slot tot een oplossing te komen. Volgens Inge is het vooral belangrijk om alle stappen in de juiste volgorde te doorlopen: “Het is belangrijk om niet gelijk in oplossingen te denken, en niet te veel uit te gaan van je eigen aannames. Door eerst goed naar het gedrag, en alle voorspellers van gedrag, te kijken, kom je soms tot verrassende inzichten. De oplossing ligt soms heel ergens anders dan je in eerste instantie zou denken.” Uit ervaring weet ze dat het kijken naar problemen met een gedragsbril, veel oefening vraagt. Ze hoopt dat lezers van het boek enthousiast worden en blijven zoeken naar situaties waar gedragskennis kan helpen. “De mogelijkheden om gedragskennis toe te passen zijn echt eindeloos. Ik hoop dat het boek mensen enthousiast maakt zich er verder in te verdiepen en er mee aan de slag te gaan!”

Meer informatie

Het Gedragsdoeboek is geschreven in samenwerking met de gemeente Rotterdam en Beeck Ruimtemakers, een projectbureau dat in haar ruimtelijke ordeningsprojecten ook gebruik maakt van gedragsinzichten. Geïnteresseerd in het Gedragsdoeboek? Download het hier.

Wil je meer informatie over BIG’R? Bekijk de video.

Video BIG'R

Onderzoeker

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen