De Ajax-vrouwen zijn landskampioen en die uitzonderlijke prestatie verdient een publieke huldiging, ongeacht hun geslacht. Het Ajax bestuur heeft echter besloten dat er geen huldiging op het Leidseplein komt. Hen niet eren bevestigt de ongelijkheid in het voetbal, betogen Jasmin Seijbel (Geschiedenis) en dr. Siri Driessen (Arts and Culture). Jasmin en Siri zetten de teleurstellende waarheid van het ontbreken van een huldiging voor de vrouwen van Ajax na het behalen van het kampioenschap uiteen.
De vrouwen van Ajax werden in mei voor het eerst in vijf jaar landskampioen. Waar de mannen van Ajax bij het behalen van het kampioenschap een publieke viering in Amsterdam zouden krijgen, gold dat niet voor de vrouwen. De gemeente Amsterdam was er voorstander van om het kampioenschap publiekelijk te vieren, maar het bestuur van Ajax vond dat er te weinig publiek op af zou komen en dat het “tegen het momentum” zou zijn.
Jasmin en Siri stellen dat de afwezigheid van een publieke viering seksistisch gedrag afdwingt en een dieper geworteld probleem van ongelijkheid blootlegt. Aangezien een van de redenen voor het ontbreken van een publieke viering is dat de mannen het nationale kampioenschap niet hebben gewonnen, stelt deze opvatting in feite dat het succes van vrouwen pas kan worden gevierd als de mannen slagen. Verder illustreren zij hoe vrouwenvoetbal een van de meest beoefende teamsporten in Nederland is, en hoe een publieke huldiging juist tegen bestaande stereotypen en vooroordelen in zou gaan.
Lees het volledige artikel hier of via de download hieronder.
- Onderzoeker
- Onderzoeker