Gemeente Rotterdam en onderzoekers Healthy’R blijven zich inzetten voor gezondheid Rotterdammers

In 2017 startten onderzoekers van ESSB, onder leiding van prof. dr. Semiha Denktas, Healthy’R. Dit expertisecentrum wil in samenwerking met de gemeente Rotterdam, inwoners van Rotterdam stimuleren om gezonder te leven. In de afgelopen 4 jaar hebben ze al meerdere succesvolle interventies ontworpen die, met name bewoners uit kwetsbare groepen, stimuleren gezondere keuzes te maken. Door deze succesvolle interventies en de goede samenwerking, verlengen de gemeente Rotterdam en de onderzoekers nu de samenwerking.

Grip en Gezondheid

Gezondheidswetenschapper dr. Paul Kocken is sinds twee jaar bij Healthy’R betrokken. Kocken was eerder werkzaam bij de GGD en TNO. Hij besloot de overstap naar de universiteit te maken om zijn kennis over gezondheidspsychologie te verdiepen. Maar wel met onderzoek waar Rotterdammers echt iets aan hebben. Een interventie van Health’R waarbij Kocken betrokken is, heet Grip en Gezondheid. Dit project helpt Rotterdammers om te stoppen met roken. De interventie bestaat uit drie onderdelen: een cursus Minder Stress, een buddysysteem en nudgingtechnieken. De interventie is erg succesvol gebleken. Mensen zijn minder gestrest en zijn minder afhankelijk van roken. Kocken: ‘Grip en Gezondheid heeft hele mooie resultaten neergezet. We hebben zelfs belangstelling ontvangen van een financiële dienstverlener en een verzekeraar om de interventie ook in het verzekeringspakket op te nemen.’

Coronacrisis en mentale veerkracht

Door het succes van de verschillende projecten en interventies heeft de gemeente besloten om de samenwerking met de onderzoekers van Healthy’R te verlengen. De verlening stelt Healthy’R in staat ook een rol te spelen bij de oplossingen voor de verschillende gezondheidsproblemen die ontstaan zijn door de coronapandemie. Kocken: “Wij zien dat sommige mensen redelijk goed uit de coronacrisis komen, maar andere groepen weer niet. Met Healthy’R willen we gaan werken aan de mentale veerkracht in de stad. Ook krijgt de inzet van digitale interventies veel aandacht. Tegelijkertijd moeten we kijken of alle groepen in de stad wel mee kunnen komen met digitale innovaties. Tijdens de pandemie hebben we onderzoek gedaan naar eHealth, zoals digitale spreekuren bij de huisarts. We zagen dat sommige groepen, zoals hoger opgeleiden, goede digitale vaardigheden hebben. Andere groepen missen deze vaardigheden. Met Healthy’R willen wij dat alle inwoners gezond uit de crisis komen en kunnen meekomen met nieuwe gezondheidszorginnovaties.”

Lees meer over de interventies van Healthy’R.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen