Hardlopen om ambitieuze jongeren te helpen bij het verwezenlijken van hun ambitie om aan de EUR te studeren

Atakan sitting on a wall

Hoewel de Erasmus-beurs goed nieuws was voor Atakan Dizarlar, was het slecht nieuws voor de bankensector in zijn thuisland Turkije. Zonder de twee jaar steun van het Erasmus Trustfonds zou Atakan bij een bank in Ankara hebben gewerkt, in plaats van zijn droom na te jagen om filosofie en economie te studeren aan een van de beste universiteiten in Europa.

Met zijn masterdiploma op zak is hij vastbesloten zijn steentje bij te dragen. Atakan wil ervoor zorgen dat de volgende generatie getalenteerde en ambitieuze studenten van over de hele wereld hun plek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam krijgen. Hij heeft zich aangemeld voor de Erasmus Charity Run 2024 om in april volgend jaar tien kilometer te rennen om toekomstige scholarships te financieren en kijkt ernaar uit om zich bij de andere hardlopers aan te sluiten om een verschil te maken. 

"Het is een grote beslissing om in het buitenland te studeren, vooral als je buiten Europa woont", legt hij uit. "In veel landen is het nog steeds de traditie om bij je familie te blijven wonen tot je trouwt. Maar als je naar een toonaangevende universiteit wilt om je potentieel te bereiken, dan moet je de sprong wagen. Het is een behoorlijke uitdaging en niet iedereen heeft de middelen om dat te doen." 

Atakan sitting on a bench on campus Woudestein

De juiste keuze

Hoewel er in Europa veel beurzen zijn voor bacheloropleidingen en volop betaalde PhD-mogelijkheden kan het moeilijk zijn om steun te vinden voor een tweejarige onderzoeksmaster. Atakan wist dat het niet gemakkelijk zou zijn om het geld bij elkaar te krijgen voor zijn studie in Rotterdam, maar hij was vastbesloten om daar te komen. 

Atakan behaalde zijn bachelor Economie aan de Bilkent Universiteit in Ankara en spaarde voor zijn master studie. Toen hij online informatie over de Erasmus Universiteit Rotterdam opzocht, werd duidelijk dat hij een scholarship aan kon vragen en meldde zich aan voor de tweejarige onderzoeksmaster en voor een scholarship.  

"Ik keek ernaar uit om in Rotterdam te studeren. Ik wilde hier zo graag naar toe dat ik maar één universiteitsaanvraag heb ingediend en was enorm blij dat ik werd geaccepteerd. Het is moeilijk om universiteiten te vinden die gespecialiseerd zijn in zowel economie als filosofie. Het bleek een geweldige ervaring," zegt hij. 

"Door te wonen en studeren in het buitenland leer je veel over jezelf. Je moet een visum regelen, een woning vinden en de administratie op orde krijgen. Zo kun je je concentreren op je studie wanneer het academische jaar begint. Er is veel ondersteuning, maar het is aan jou om het te laten gebeuren." 

Al het geld dat wordt opgehaald tijdens het evenement zal studenten zoals ik in de toekomst helpen

Geen ervaren hardloper

Veel van zijn vrienden aan de EUR zijn inmiddels afgestudeerd en in het buitenland gaan wonen, maar Atakan heeft nog steeds contact met veel van hen. Hij overweegt nu of hij in Nederland in het onderwijs wil blijven en een PhD wil gaan doen, of aan zijn post-academische carrière wil beginnen. In de tussentijd werkt hij als docent-assistent aan de EUR waar hij ondersteuning geeft aan docenten en studenten.  

Eén ding is zeker. Atakan moedigt andere toekomstige studenten die in het buitenland willen studeren aan om hun kansen te grijpen en te onderzoeken of ze in aanmerking kunnen komen voor een beurs: "De Erasmus Charity Run wordt voor mij een uitdaging omdat ik geen ervaren hardloper ben. Ik ben van plan mijn conditie te verbeteren, door eerst te wandelen met vrienden, en dan het tempo op te voeren in de winter. Ik weet dat het uiteindelijk goed zal komen. Al het geld dat wordt opgehaald tijdens het evenement zal studenten zoals ik in de toekomst helpen, daarom wil ik meedoen."

Meer informatie

Wilt u ook helpen beurzen te financieren zoals Atakan? Steun dan één of meerdere deelnemers van de Erasmus Charity Run via deze link.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen