Hester Oerlemans onthult kunstwerk op de campus: “ik ben vereerd dat mijn werk hier hangt”.

Blob X18 Hester Oerlemans EUR
Hester Oerlemans reveals Blob

Op Internationale Vrouwendag, 8 maart 2023, onthulde Hester Oerlemans haar kunstwerk BLOB X18 op de campus. Je kunt het kunstwerk bewonderen naast de ingang van de Erasmus Gallery. 

Blobs van ballonnen

Het kunstwerk ‘BLOB X18’ 2020 is onderdeel van een reeks sculpturen met de titel Fixing Air. Voordat Oerlemans het werk onthulde vertelde ze hoe haar serie blobs tot stand kwam. Een aantal jaar geleden kwam ze op het idee om te proberen iets vluchtigs als lucht te fixeren en daarmee te vereeuwigen. Hiervoor bedacht ze een techniek waarbij rubberen ballonnen in andere rubberen ballonnen worden gestopt, vervolgens vacuüm worden gezogen en tot slot omhuld worden met epoxy.

Fun fact - Als je links naast het kunstwerk gaat staan kun je aan de achterkant van het werk nog het “tuutje” van de ballon zien.

BLOB X18 Hester Oerlemans

Chinese lucht vereeuwigd

In Europa kon ze niemand vinden om dit concept verder mee uit te werken, dus vertrok ze voor een paar maanden naar China. Maar toen kwam de pandemie. Oerlemans: “Je gaat ergens heen om iets te ontwikkelen, maar komt in een hele rare situatie terecht. We spraken geen woord Chinees, het was best lastig. Maar doordat we er zo lang waren heb ik wel veel meer werken kunnen maken dan ik van tevoren had gedacht.”

Andere werken op de campus

Oerlemans is geen vreemde op de campus. Zo maakte zij al eerder het kunstwerk “Online” op de trappen bij de campusvijver. In 2021 hield zij bovendien een tentoonstelling genaamd “Desiderius” in de Erasmus Gallery. Kunstcoördinator Anne Clement-Vugt is trots op deze nieuwe aanwinst voor de collectie: “Wat ik interessant vind aan het werk van Hester is dat het er speels en poëtisch uitziet, maar er zit een diepere, soms zelfs kritische onderlaag in.”

Ik voel me vereerd dat mijn werk hier hangt, tussen de werken van twee grote kunstenaars in.

Hester Oerlemans

ROOF-A Award

Oerlemans won recent de ROOF-A Art Award, een tweejaarlijkse kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars. Deze prijs is erop gericht om vrouwelijke kunstenaars uit verschillende generaties met elkaar te verbinden, om kennis en ervaring uit te wisselen en elkaar te ondersteunen en te inspireren. ROOF-A eigenaar Lobke Broos was aanwezig bij de onthulling van BLOB X18, en vertelde waarom Oerlemans de prijs kreeg: “We hebben geselecteerd op het onderwerp, maar ook op de materiaalkeuze, de technieken die zijn gebruikt en de eigenheid van het werk”. 

Je kunt de blob zien hangen in de hal tussen Erasmus Building en Theil Building. Hester: “Ik voel me vereerd dat mijn werk hier hangt, tussen de werken van twee grote kunstenaars in”.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen