'Het belastingstelsel moet wat ruwer worden, dan wordt het in ieder geval uitvoerbaar'

'Het belastingstelsel moet wat ruwer worden, dan wordt het

In het programma Zakendoen van BNR Nieuwsradio ging Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics, in discussie met Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid namens het CDA, en Ralph Rijnders, voorzitter van jong Register Belastingadviseurs, over de herziening van het Nederlandse belastingsysteem. In de afgelopen 20 jaar is het stelsel nog niet herziend en volgens Kavelaars is in het stelsel op het raakvlak van de inkomstenbelasting vooral de toeslagenproblematiek een ramp. “Het is onbegrijpelijk en daar moet echt wat aan gebeuren”, aldus Kavelaars.

Er werd in het programma gediscussieerd hoe het heeft kunnen komen dat het Nederlandse belastingstelsel als enige op de wereld op deze manier is ingericht. Volgens Kavelaars heeft dit in de eerste plaatst te maken met politici, die hun aan de wensen van hun achterban te gemoed willen komen. 'Daarnaast laten wij ons veel te veel leiden door inkomensplaatjes en daar moeten we vanaf,' aldus Kavelaars.

Verder werd er gepraat over op welke manier het belastingsysteem zou moeten worden hervormt. Kavelaars is van mening dat 'We alle toeten en bellen er af moeten halen, dan wordt het wat ruwer, dus misschien wat onrechtvaardiger, maar dan is het in ieder geval uitvoerbaar.'

Meer informatie

Klik hier voor deel een van BNR Nieuwsradio, d.d. 22 juni 2017.

Klik hier voor deel twee van BNR Nieuwsradio, d.d. 22 juni 2017.