Het gevonden paradijs: Waarom duurzaam toerisme een noodzaak is

Shirley Nieuwland

Paradise found almost always means paradise lost. Zo begint Shirley Nieuwland, promovenda aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam aan haar blog over duurzaam toerisme. Zowel haar onderzoek als haar eigen interesse gaat uit naar de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat toerisme in balans is met de omgeving?

Nieuwland doet al enige tijd onderzoek naar de negatieve gevolgen van massatoerisme, en de schaduwkant van Airbnb. Dat deze vorm van toerisme een enorm stempel kan drukken op een stad, werd haar pas echt goed duidelijk toen zij zelf toerist was in Valencia, zo vertelt zij in de podcast. In deze Spaanse stad waren er wijken met veel leegstand, waarbij 70 tot 80 procent van de huizen opgekocht werden om via Airbnb te verhuren aan toeristen. Zo zijn er wijken aan het ontstaan zonder inwoners. Wat Nieuwland nog het opmerkelijkst vond, was dat de gemeente niets deed om dergelijke situaties te voorkomen. Er was geen beleid. 

In een podcast in de serie Uit de Ivoren Toren, vertelt Shirley over haar onderzoek over stedelijk toerisme, over de schaduwkant van Airbnb en wat de consequentie is van goedkope vliegreizen. Wat kunnen gemeentes doen om ervoor te zorgen dat het toerisme in balans is met de belangen van de inwoners, en met het milieu. En wat kunnen wij, als toeristen, zelf doen?

Promovendus
Shirley Nieuwland MSc
Meer informatie

Beluister de volledige podcast hier.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen