'Het net sluit zich rond zwartspaarders'

'Het net sluit zich rond zwartspaarders'

Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics zegt tegen de NOS het volgende: "Er blijven steeds minder opties over voor zwartspaarders om hun geld te verbergen, het net is zich aan het sluiten.". Verder stelt Kavelaars in het acht uur journaal dat de FIOD het gaat winnen van zwartspaarders door de uitgebreide afspraken die er zijn gemaakt over internationale informatieuitwisseling.

Hij reageert daarmee op de bekendmaking van de FIOD dat zij de gegevens van 3800 Nederlandse zwartspaarders in handen hebben, ze zeggen niet hoe ze aan de gegevens zijn gekomen maar het is een feit dat er binnen Europa steeds meer informatie wordt uitgewisseld over spaartegoeden bij banken. 

"De zwartspaarder zit hierdoor in het nauw", zegt Kavelaars. "Europese banken geven jaarlijks informatie aan de Nederlandse fiscus over het geld dat op hun rekeningen staat.". Volgens Kavelaars blijven er steeds minder plekken over waar zwartspaarders terecht kunnen "Want ook buiten de EU hebben landen aangegeven dat ze informatie over spaartegoeden willen uitwisselen", zegt Kavelaars. 

"Zo'n honderd landen gaan dit doen en over een paar jaar zullen het er al 150 zijn. Ook belastingparadijzen als de Bahama's en de Kaaimaneilanden doen straks mee. Dus je houdt over een tijdje alleen nog instabiele landen over die er niet aan meedoen. En daar kan of wil je niet terecht, Noord-Korea bijvoorbeeld." 

Meer informatie

Klik hier om het hele bericht te lezen, zoals verschenen bij de NOS d.d. 31 maart 2017. 

Klik hier om het acht uur journaal van de NOS d.d. 31 maart 2017 terug te zien.