Hoe democratische legitimiteit vergroten bij plaatsing kernwapens

Oratie Michal Onderco
Marie Nemeckova, Peace Research Center Prague

Kernwapens zijn een belangrijk element in de Europese veiligheid. Er wordt aangenomen dat de Verenigde Staten, als onderdeel van de nucleaire paraplu van de NAVO, kernwapens stationeren als onderdeel van het zogenaamde ‘nuclear sharing’ in vijf Europese landen, waaronder Nederland. Maar hoe democratisch is een dergelijke impopulaire stationering en hoe kunnen leiders legitimering van dit beleid vergroten? Michal Onderco, hoogleraar Internationale Betrekkingen, zal in zijn oratie van 8 december bij de Erasmus Universiteit Rotterdam ingaan op deze vragen. 

Bijdragen aan de kernwapentaak binnen NAVO is erg impopulair bij het grote publiek. Onderco vraagt zich af of de huidige politiek van bijdragen aan de kernwapentaak dan ondemocratisch is? Niet alleen was de aanwezigheid van wapens op de Nederlandse bodem nooit bevestigd, maar de gronden daarvan zijn ook niet duidelijk. In zijn rede gebruikt Onderco recente inzichten in de beleidsvorming in een democratische samenleving waarbij leiders worden geconfronteerd met twee soorten druk - de druk om te reageren op de eisen van het publiek en de druk om verantwoordelijk beleid te voeren. De verantwoordelijkheid is om bij te dragen aan de kernwapentaak, ook met oog op de bondgenootschappelijke verplichtingen.  

Onderco stelt dat voor beleidsmakers het relatief gemakkelijk is om argumenten te gebruiken die gebaseerd zijn op verantwoordelijkheid. Dit is omdat nucleair beleid voornamelijk door experts wordt gemaakt, ver van het publieke oog, een belangrijke internationale dimensie heeft, en weinig publieke aandacht krijgt. Onderco: “Dit geeft leiders echter geen vrijbrief om de publieke opinie te negeren. In mijn oratie laat ik daarentegen zien dat er talrijke manieren zijn waarop technocratische leiders de democratische legitimiteit van bestaand beleid kunnen vergroten.” 

 

Over Michal Onderco  

Prof.dr. Michal Onderco is per 1 juli 2022 benoemd tot hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn onderzoek richt zich op internationale veiligheid. Hij publiceerde twee monografieën, redigeerde drie volumes en publiceerde bijna dertig papers in toonaangevende internationale tijdschriften. In 2018-2019 was hij Junior Faculty Fellow aan Stanford University; in 2014-2015 was hij Max Weber Fellow aan het European University Institute in Florence. Onderco haalt regelmatig (internationale) subsidies binnen op het terrein van nucleaire veiligheid en defensie.

Professor
Meer informatie

De plechtigheid zal aanvangen om 16.00 uur precies in de Aula van de universiteit (Erasmus building), Burgemeester Oudlaan 50 te Rotterdam.
Als u niet aanwezig kunt zijn, kunt u de oratie ook via livestream bijwonen: https://eur.cloud.panopto.eu/Panopto/Pages/Viewer.aspx?id=5db59178-f868-4467-9c1f-b037008e9675

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, 06 83676038 | kooistra@essb.eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen