Hoe zit het eigenlijk met jouw pensioen, en de btw?

Person stacking money
Person stacking money

Niet echt een vraag om aan studenten te stellen, dat snap ik natuurlijk ook wel. Toch is er de laatste jaren veel te doen over btw en pensioenfondsen. Waarom? Pensioenfondsen besteden het assetmanagement van hun beleggingen in effecten vaak uit aan derde partijen.

Over dat uitbesteed beheer is 21% btw verschuldigd. Vanwege de vrijgestelde activiteiten van pensioenfondsen is die btw niet aftrekbaar.

Voor dezelfde assetmanagementdiensten aan beleggingsfondsen geldt een btw-vrijstelling. Maar die vrijstelling geldt niet voor pensioenfondsen, die een zuivere defined benefit (DB) pensioenregeling uitvoeren. In 2013 heeft het Europese Hof van Justitie dit besloten in de zaak Wheels. Een jaar later, in 2014, besliste het hof echter dat die btw-vrijstelling wel kan gelden voor defined contribution (DC) pensioenregelingen.

Stoute schoenen

Veel Nederlandse pensioenregelingen hebben kenmerken van zowel een DB als een DC-regeling. Het Hof van Justitie heeft zich nog niet uitgelaten over dit soort tussenvormen. In 2016 hoopten pensioenfondsen dat dat gebeurde in een zaak die toen aanhangig was voor de Hoge Raad, maar toen werd besloten om geen prejudiciële vragen te stellen. De Hoge Raad oordeelde dat voor deze tussenvormen geen btw-vrijstelling kan worden toegepast, en ook lagere rechters hebben dit oordeel in 2019, 2020 en 2021 gevolgd. In oktober 2022 heeft Rechtbank Arnhem in dit verband de stoute schoenen aangetrokken en juist wel prejudiciële vragen gesteld over pensioenregelingen die het midden houden tussen een DB en een DC-regeling. Binnen afzienbare tijd weten jullie dus ook hoe het zit!

Meer informatie

Ruud Zuidgeest is wetenschappelijk docent bij Erasmus School of Economics.

Bekijk ook

Niet om te lachen – btw-behandeling van zonnepanelen en lachgas in het Belastingplan 2023

Mr. drs. John Gruson, wetenschappelijk docent indirecte belastingen bij Erasmus School of Economics heeft een blog geschreven over de (toekomstige) btw
Lachgas

Rommelige autobelastingen

In de sfeer van de indirecte belastingen draait het vooral om de btw, de accijnzen en de invoerrechten.
Cars on the road

Zo moeder, zo dochter?

Ouders zouden hun eigen ambities niet te veel moeten projecteren op hun kinderen en zich niet onnodig veel met hen moeten identificeren..
A person braiding the hair of a child

Ticket to ride – de btw-behandeling van een city card

Mr.drs. John Gruson, wetenschappelijk docent indirecte belastingen, heeft een blog geschreven over de (toekomstige) btw-behandeling van city-cards.
Image of a tram

Opruimen in de btw

Een voorstel om groenten en fruit lager te belasten ofwel tegen 0% btw.
Apples in a wooden box

Het Europees Openbaar Ministerie: een nieuw strijdmiddel tegen btw-fraude

Tijdens de colleges komen de thema’s belastingontwijking en belastingfraude regelmatig aan bod.
Helicopter view of the city Rotterdam

Concerto 65 jaar, herstel van een systeemfout

De PS van Het Parool* van 27 november 2021 jl. opent met “65 jaar Concerto, zo’n elpee heeft vaak in vele levens gezeten”.
Hof van Justitie EU

BTW ondernemerschap commissarissen

Stel je bent belastingadviseur en je wordt vanwege je scherpe blik en kritische denkvermogen gevraagd
Image - Belastingdienst Envelop.jpg

Indirecte belastingen: meer dan alleen btw

De wereld van de indirecte belastingen lijkt zich bij velen binnen en buiten de fiscale wereld te beperken tot de btw...

‘De master Indirecte Belastingen: een aanrader voor studenten met interesse in economie en recht!’

Mijn naam is Carmen Noorlander, ik ben 22 jaar en student aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.
Gerelateerde opleiding
De masterspecialisatie Indirecte Belastingen richt zich op specifieke onderwerpen zoals verbruiksbelastingen in Europese context, douanerecht en milieubelasting

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen