Hoogleraar Mary Pieterse Bloem in het Economenpanel

Mary Pieterse Bloem, hoogleraar financiële markten aan Erasmus School of Economics nam deel aan het Economenpanel van BNR Nieuwsradio (18 juli 2023). Ze besprak de publicatie van de kwartaalcijfers, de tegenwind in de economie en het al dan niet investeren in grondstoffen die nodig zijn voor de energietransitie.

Kwartaalcijfers

Volgens Pieterse Bloem is het sentiment op de markt gedempt en zijn de verwachtingen laag. Daarom was het positief verrassend om te zien dat de banken positieve cijfers publiceerden. Ze merkt op dat banken kunnen profiteren van de hogere rente. Hoge rente is bijzonder goed voor hun bedrijfsmodellen. Toch kunnen de cijfers die nog gepubliceerd moeten worden interessanter blijken. Deze cijfers zijn afkomstig uit sectoren zoals big tech en China.

Wankelende wereldeconomie maar stijgende aandelen

De hoogleraar wijst op de paradoxale situatie die we momenteel zien: een haperende wereldeconomie met stijgende aandelen. Dit kan worden verklaard door het grote vertrouwen van aandelenbeleggers in de aanpak van centrale banken om de hoge inflatie aan te pakken en door het feit dat een relatief groot deel van de stijging van de aandelenprijzen kan worden verklaard door de opkomst van AI-bedrijven.

Beleggen in grondstoffen

Volgens Pieterse Bloem kleven er verschillende nadelen aan het investeren in grondstoffen die nodig zijn voor de energietransitie. Ten eerste is het erg moeilijk om grondstofprijzen te koppelen aan de fundamentele waarde ervan in de economie, terwijl dit makkelijker is voor bedrijven die dividend of rente uitkeren. Dit geeft beleggen in grondstoffen een speculatief karakter waardoor het volatiel wordt. Ten tweede is deze volatiliteit mogelijk niet gunstig voor de energietransitie. Een volatiele prijs biedt bedrijven die de grondstoffen delven weinig zekerheid in welke winst ze mogen verwachten nadat ze de materialen hebben gewonnen. Daarnaast heeft investeren in grondstoffen een opdrijvend effect op de vraag en leidt dit tot hogere prijzen. Te hoge grondstofprijzen kunnen de transitie voor sommige bedrijven uiteindelijk ontmoedigen.

Professor
Meer informatie

Voor het volledige item van BNR Nieuwsradio, 18 juli 2023, klik hier.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen