Houdt de nieuwe screening van personeel drugscriminelen uit onze haven?

Haven Rotterdam

Duizenden werknemers in de Rotterdamse haven zullen in de nabije toekomst waarschijnlijk een speciale Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moeten aanvragen om in de haven te kunnen werken. De gemeente Rotterdam, Rotterdamse havenbedrijven en het ministerie van Justitie & Veiligheid werken aan een speciale VOG voor havenpersoneel om drugssmokkel met medewerking van havenpersoneel terug te dringen. Lieselot Bisschop, hoogleraar Public and Private Interests aan Erasmus School of Law, onderzoekt de drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven al jaren en legt in NRC uit hoe de zogeheten haven-VOG er uit zou kunnen gaan zien.

Volgens Bisschop is het door de beveiliging van de haven bijna alleen mogelijk om met hulp van havenpersoneel drugs te smokkelen: "We zien dat de fysieke en digitale beveiliging tegenwoordig zo goed is dat er altijd medewerking in de haven aan te pas komt. Iemand die dingen weet over de haven, het toezicht, de locaties van de containers." 

Hoe streng de VOG zal zijn en welke werknemers er een zullen moeten aanvragen is nog niet helemaal duidelijk. Op Schiphol wordt al het personeel dat achter de douane werkt door de AIVD gescreend, maar dat zal in de Rotterdamse haven gezien de omvang van het personeelsbestand absoluut niet mogelijk zijn, aldus Bisschop: "Dat is niet haalbaar en niet betaalbaar." Wat wel haalbaar is, is een speciale VOG voor havenmedewerkers, zoals ook al gebeurt in het onderwijs, de kinderopvang en de taxibranche. Medewerkers in de haven zouden geen toegangspas tot de haven meer kunnen krijgen indien ze een crimineel drugsverleden hebben.  

Publiek-private samenwerking

Gaat de nieuwe haven-VOG een verschil maken in de strijd tegen drugscriminaliteit? "Het is een mooi voorbeeld van publiek-private samenwerking", vindt Bisschop. Volgens de criminoloog zou het een preventief effect kunnen hebben, maar het is moeilijk om de effectiviteit van de maatregel van tevoren in te schatten: "Het is opnieuw een barrière die opgeworpen wordt, dat kan mensen met een drugsverleden tegenhouden om in de Rotterdamse haven te gaan werken." 

Een nadeel kan zijn dat de druk op mensen die na het invoeren van de VOG-maatregel nog een toegangspas hebben groter kan worden, zegt Bisschop: "Daar moet je ook iets mee. Met trainingen bijvoorbeeld: hoe moeten mensen ermee omgaan als ze door criminelen onder druk worden gezet. Werkgevers moeten het gesprek erover blijven aangaan." 

Ook bestaat de kans dat drugscriminelen de haven van Rotterdam gaan vermijden als de Rotterdammers de beveiliging te goed op orde hebben. Bisschop: "Tegelijkertijd zien we dat niet alle handelsstromen zomaar verlegd worden." 

Professor
Meer informatie

Klik hier voor het hele artikel van NRC. 

 

Gerelateerde content
FORT-PORT beoogt beter inzicht te creëren in hoe criminele organisaties in en rond de haven Rotterdam opereren om bestrijding te bevorderen.
Fort Port

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen