ICT doet plaatsgebonden voordelen (nog) niet teniet: Frank van Oort over scaleup clusteren

Frank van Oort, Professor of regional and urban economics at Erasmus School of Economics
Erasmus School of Economics

Het Erasmus Centre for Entrepreneurship heeft de European ScaleUp Monitor 2021 gepubliceerd, een ranglijst van Europese landen met de meeste scaleups. In het rapport schrijft Frank van Oort, hoogleraar Stedelijke en Regionale Economie aan Erasmus School of Economics, over het clusteren van scaleups, en hoe dit het succes van scaleups in grote steden beïnvloed.

Van Oort schrijft dat het argument dat verbeterde ICT-netwerken plaatsgebonden voordelen tenietdoen, niet per se opgaat. We zien namelijk een toegenomen en selectieve agglomeratie onder scaleups: een paar steden en regio's in Europa vormen het economische landschap. Uit de ScaleUp Monitor 2021 blijkt dat het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk koploperregio's zijn voor scaleups, en met name hun hoofdsteden.

Volgens van Oort verklaren economen dit door de identificatie van agglomeratie-economieën. Bedrijven clusteren om verschillende redenen: Ten eerste stemmen bedrijven en werknemers de vraag naar en het aanbod van arbeid beter op elkaar af, waardoor de kosten gerelateerd aan het zoeken naar talent dalen. Ten tweede profiteren bepaalde industrieën van korte afstanden en grote markten in agglomeraties. Ten derde profiteren bedrijven van kennis-spillovers in steden. Steden die zeer divers zijn en in veel bedrijfstakken gespecialiseerd zijn, zijn ook beter bestand tegen internationale schokken.

Professor
Meer informatie

Het volledige artikel van Frank van Oort kunt u vinden op pagina 8 en 9 van de ScaleUp Monitor 2021, die u hierboven kunt downloaden. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen